MeMbeBel iTu SaNgaT SeDaP !!!!!!

Tentang Kehidupan Tentang Hati & Perasaan....

Kecoh la jadinya kan....dan secara x langsung aku yang jd PA ke dorang ni busy la hehehe aishhhhhhh...cuti jer ank² aku ada jer jemputan..alhamdulillah paling tidak dorang leh kumpul ngan kawan² yg senasib kan..nt balik memasing ada la cerita.....aku ngan eman je melopong dengar hehehe...eman mmg xleh pergi la kalau aku xde..huru hara nt lau akak² nye yang jaga...lagi pun dia kan best fren ibu nyerrrrrr hehehe...

sama lak jugak cam hari ni.....c along ada majlis buka puasa kat sekolah...aitu dah pomis aku join sbb sblm buka posa ada majlis khatam quran, so angah kata leh buka posa ngan adik² kat umah tp c angah pulak ada jemputan buka puasa kat concod otel.....nak harap adik menjaga eman mmg x le hehehe...cam anjing ngan kucing je dua badik ni..kelahi je manjang huhuhu....

Untuk berlaku adil kan...along abes sesi sekolah ptg ni transit jer kat umah membernya kat tepi sekolah tu...angah dalam kul 6 aku anta p umah ustazah yg nk bwk dia g...adik ngan eman ermmmmm aku plan buka puasa kat restoran jaja kat sekyen 23 (bukan jaja bini the rock tu tau hihihi),chef kat situ member lama aku...tp xmeriah la kan tiga banak jer kn....aku pun laju jer email kat kengkawan sekitar sini..hasil nya 4,5 org kengkawan aku setuju buka posa sama² kat situ oyeeee best² hehehe...nk g terawih pun senang...masjid seberang jalan jer...nt setel aku nk kutip dua beradik tu pulak hehehe....so adil kan untuk semua ngeeeeeee....
aku : mlm td aku dah siap gtau awal² kat geng surau aku...mlm ni esok & lusa aku xde aishhhh ada ala² pm ke busy nyer hehehe......seblm balik kg aku tingin nk solat terawih kat masjid negeri ngan anak² dara aku ...satu je mslh...eman caner ?

kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. pintu pagar automatiknya terbuka. perlahan kereta di halakan ke dalam garaj. 'horey! papa balik!' kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.
'tepi! bahaya tau tak?' jeritnya.
anak-anak termanggu. cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.
'aimin bawa adik ke belakang.' arahnya pada anak yang sulong.
pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. isterinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.
'papa penat. aimin bawa adik mandi dulu. mama siapkan minum petang. lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita,' pujuk laila.
dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. dia bangun.
'hah! main air. bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. cepat! tutup paip tu! buka shower!' sergahnya. suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya. 'asal saya balik rumah mesti bersepak. kain baju berselerak. apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?' sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.
'anak-anak pa. diorang yang main tu. takpe nanti mama kemas. papa minum ye. mama dah siapkan kat taman.' balas isterinya lembut.
'fail saya kat depan tu mana?'
'mama letak dalam bilik. takut budak-budak alihkan.'
'boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? susah tau tak? fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi.' rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu. suasana sepi kembali. dia menarik nafas berat. terasa begitu jauh berbeza. dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya.
'laila...' keluhnya akhirnya dia terlena di sofa.
'saya nak ke out station minggu depan.'
'lama?' soal laila.
'dalam seminggu.'
'cuti sekolah pun lama. mama ikut boleh?'
'budak-budak?'
'ikut jugalah.'
'dah! takde! takde! susah nanti. macam-macam diorang buat kat sana. tengok masa kat legacy dulu tu...'
'masa tu amirul kecik lagi.' balas laila. wajahnya sayu. dia masih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. tak mungkin peristiwa amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku. lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi. 'bolehlah pa! lama sangat kita tak ke mana-mana.' 'nak jalan sangat sabtu ni saya hantar awak balik kampung,' muktamad! demikianlah seperti kata-katanya. anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung.

laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.
'cuba-cubalah baca. kitab tu pun abah ambil dari masjid. dari mereka bakar abah ambik bagi kamu!'
'manalah saya ada masa..' 'takpe..pegang dulu. kalau tak suka pulangkan balik!' dia tersentak dari khayalannya. 'kalau tak suka pulangkan balik!' kata-kata itu bergema di fikirannya. dia rasa tersindir. tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu?

bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun laila bukan pilihannya. dunia akhirat laila adalah isterinya. cuma.. 'mizi, makan!' panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. 'jangan ikutkan hati. yang sudah tu sudahlah.' 'papa! makan!' jerit aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya. 'tak boleh panggil papa elok-elok. ingat papa ni pekak ke?'
aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. pelik! kenapa papanya tiba-tiba saja marah. dia berpatah semula ke dapur.
'awak masak apa?'
'mama masak sup tulang dengan sambal udang!' jawab amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.
'takde benda lain ke awak boleh masak? dah saya tak nak makan. hilang selera!'
'papa nak ke mana?' soal isterinya perlahan.
'keluar!'
'mama dah masak pa!'
'awak saja makan!'
'takpe aiman boleh habiskan. cepatlah ma!'
laila tahu aiman hanya memujuk. anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. aimin tersandar di kerusi makan. sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan.

'kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?' soal aiman sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi. 'papa banyak kerja agaknya. dah! makan.' 'abang tak suka tengok papa marah-marah..' 'adik pun sama. bila papa marah muka dia macam gorilla kan?'
kata-kata aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. laila menjeling. di hati kecilnya turut terguris besar sangatkah dosanya hingga menjamah nasi pun tidak. kalau ada pun salahnya, apa?
syamizi menjengah ke ruang dapur. kosong.
'laila..' serunya
'sudahlah tu mizi! jangan diingat-ingat. kerja tuhan ni tak dapat kita tolak-tolak. bawak-bawaklah beristighfar. kalau terus macam ni sakit kau nanti.' kata ibunya yang muncul tiba-tiba.
'sunyi pulak rumah ni mak,'
'lama-lama kau biasalah.'
airmatanya menitis laju. 'kalau tak suka pulangkan!' dia rasa terhukum. hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. dia rasa terluka. kehilangan yang amat sangat.
'papa beli apa untuk aiman?' soal aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.
'beli apa pulak? barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu.'
'tak ada lah?'
'ingat papa ni cop duit?'
aiman termanggu. dia berlalu mencari mamanya di dapur. seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum petang.
wajah laila direnungnya. ada kelainan pada raut itu. riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya. 'awak tak sihat ke?'
laila tersenyum. tangannya pantas menuang air ke cawan.
'papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi.' aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya.
shamizi tersenyum. jemari isterinya digenggam erat. tiba-tiba cawan berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. aiman tercegat.
'tengok! ada saja yang kamu buat. cuba duduk baik-baik. kalau air tu tak tumpah tak sah!' tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. baju mamanya dipegang kejap.
lengan aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis. pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. aiman di pukul lagi. amirul menangis. aimin mendapatkan mamanya.
'perangai macam beruk! tak pernah buat orang senang!'
laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut aiman ke dalam pelukannya. airmata mereka bersatu. pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak.
'cukuplah pa. papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan.' ujar laila perlahan
'macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? tengok anak orang lain ada macam ni? anak kak long tu tak pulak macam ni. panjat sana, kecah barang. gila apa?' omelnya kembali.
shamizi meraut wajah. bukan kepalang salahnya pada aiman. padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. ada saja salah aiman di matanya. ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.
'tak boleh ke kamu semua senyap? dalam sehari ni boleh tak diam? rimas betul duduk dalam rumah ni.' laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang. malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah. 'celaka betul!' sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja. 'abang!'
'baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! perangai satu-satu macam tak siuman!' getusnya kasar.
akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. laila berubah. sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. anak-anak juga sedikit menjauh. tak ada lagi cerita amirul di tadika. tak ada lagi kisah aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.
shamizi terasa puas hati. barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.
'pak ngah, eddie nak balik!' shamizi terpana. dia mengangguk. 'kak long balik dulu mizi. sudahlah! kamu muda lagi. cari pengganti.' alangkah mudahnya. kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti laila. laila tak ada yang kurang cuma dia yang tak pernah puas hati.

laila tak pernah merungut. laila tak pernah membantah. sepanjang usia perkahwinan mereka laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. laila cuma dapat gred b walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari a. 'laila...' 'papa nak ke mana hensem-hensem gini?' dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. 'wangi-wangi lagi. dating ye?'
'saya ada makan malam di rumah bos besar. dia buat makan-makan untuk staff.' ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.
'ikut boleh?'
'dia tak ajak family. staff only!' terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan helmi. helmi akan turut menumpangkan maria dan harlina. staff yang masih muda dan bujang. 'dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami.'
'leceh kalau ada budak-budak. bukan tau duduk diam lari sana sini, panjat itu ini. '
'papa pesanlah..'
'nantilah besar sikit.' dalihnya.
'kalau tunggu besar takut takde peluang. nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun.'
'lagi senang. saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,'
laila terdiam. 'namanya budak-budak. anak-anak papa tu lelaki.'
'saya pergi kejap je. lepas tu terus balik.' 'mama tanya sikit boleh?' dia mengangguk 'bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?'
mereka dia tinggalkan di rumah. di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. pada shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal.

semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya.
'never mind. budak-budak memang macam tu. kalau tak lasak tak cerdik,' ujar mr. kwai, tuan rumah.
shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya laila.

bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. bimbang jika dikatakan laila tidak sepadan dengan dirinya. dia lulusan luar negara sedang laila cuma perempuan kampung. tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain.

betullah jangkaan laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.
'kalau tak suka pulangkan!' kata-kata itu semakin keras di fikirannya. pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. semata-mata bila aimin dan aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. berangnya tiba-tiba menguasai diri. kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian.

'kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. menyusahkan!' laila merenungnya dalam.. matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah.

shamizi dapat melihat laila mengesat airmatanya. dia terus menghadapi sarapannya. sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. susu masih penuh di cawan. roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah. bekal di dalam bekas tidak diambil. pelik! selama ini laila tak pernah lupa.. 'kalau tak suka pulangkan,'
kali ini dia benar-benar menangis. laila dan anak-anak terus tak pulang selepas pagi itu. hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. rumah terus sunyi dan sepi. tetap dia tak dapat tidur dengan lena. di halaman belakang hanya ada kenangan. kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. dia mula dihambat rindu. hanya ada kesunyian di mana-mana. hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.
selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. laila...
benarlah, kita hanya tahu hargainya bila kita kehilangannya.
laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah. laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju.

laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. laila pergi membawa aimin, aiman, amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..

dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. dia meraung memeluk tubuh laila yang berlumuran darah. hakikatnya laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimanapun dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya laila dipulangkan.

aku : kalau jumpa org camni sebesar kuman pn xde kesian dr aku huhuhu...

Warning!!!!! Pose xleh gigit jari...BATAL POSE!!! hahaha..adesssssssss...cari gambar konpius muka ni lak kua huhuhu...era pajira ke ek..xkisah la kan...yang ado huhuhu...

Tujuan sebenarnya kan..kepala aku dah rungsing dengan niat sorang hamba Allah ni...kawan cyber aku gak,aku kalau kawan lom penah sua muka ni serba salah nya rase .....tambah² lelaki kan...sembang sesekala jer, kenal pun tidak huhuhu....

Niat dia nk belikan baju raya tuk anak² aku....dah dua kali dia ym...mintak saiz baju & alamat....ujung tahun lepas siap nak bg voucer suh aku bawak budak² g bercuti tapi aku tolak la secara baik...semalam dia tye lagi, katanya dia xde la niat lain....hanya nak memberi hadiah pada anak yatim sempena ramadhan ni...so cemana ek....aku nak TERIMA ke TIDAK huhuhu...

aku : pening pasal cuti 1 hal ....alang² kita cuti 8 ~ 19 bos...sakannnnnnnnnn cuti hehehe

Salam satu ramadhan semua....adessssssssss lama rasenye x jengok blog...busy layan keje busy layan fb busy layan tagged ngeeee...Hari ni start la kita menjalani ibadah di bulan yg paling mulia ini kan..kesayuan menghimpit rase je huhuhu....malam tadi semua aku paksa tido awal...lau x mmg azab la nak kejut sahur huhuhu...
Ni dak tecit kannnnn pose tau tapi bertahan sampai kul 1.10ptg td jer....alaaaaa baru 4thn...pestime nk blaja pose xpe la kan..sok kita cube lagii yer eman cayangg....

Tapi ni baru kul 2ptg...yang dah balik sekolah start dah tanya buka posa nt nk makan ape, siap dah tu oder bubur mcd ,adehhhhhhh mcd mcd mcd matik selera dgo huhuhu...

Hari ni jugak start balik awal....kul 4.30ptg dah leh start engine keta hehehe...nt ptg aku nk tinjau² bazar kat stadium shah alam dgn dak tecit ni...pastu baru amik along kat skolah...sekolah pun balik awal kul 5.30ptg kan tp lagi awal aku ler hehehehe

aku ~ lama xbebel hehehe

 Alkisahnya 30 June yang lalu,aku balik kerja cam bese g amik dak jantan sorang ni....sampai je umah pengasuh aku tgk je muka dia aku rase x sedap hati...dia sakit perut....sampai umah dia asyik suh sapu minyak jer kat perut...hangen (peel dia tau bkn hangen dlm badan huhuhu) nya jgn kira la,pantang tersentuh skit bunyik la dia.....pas solat magrib aku xsedap hati bawak la dia g klinik...adessssss doktor kata xleh bia ..perut dia tegang semacam jek...buat surat refer spital huhuhu....sampai spital terus masuk zon merah sbb dia dah muntah²....terus scan.xray bagaiiiiiii....kompom apendik..pecah lak tu..aduyaiiiiiiii dalam hati ni hanya Tuhan je yang tau......sib bek adik aku datang cepat..lau idak sian la along yg teman kan aku kena duk luar emergency tu sorang² huhuhu... sudahnya pagi 1 Julai 2010 kul 9.30pg eman dah d usung masuk bilik bedah...aku pun masuk sekali dgr dlu ceramah doktor tu itu ini..tp otak aku xleh pikir...masuk kua kanan kua tinge kiri..yg penting anak aku wajib selamat cukup!!!...air mata aku xleh tahan² dah...doktor & nurse dah peluk² aku..dah kat situ aku sorang je kan...sian kot dorang kat aku huhuhu,sudah pengsan aku tunggu kat lua...hp aku dering² orang call /mesej..sabar sabar sabar..so aku byk² sabar & tawakal walaupun air mata aku cam hujan gerimis jer huhuhu....terima kasih Ya Allah atas kekuatan yg kau berikan....
Alhamduillah selepas 2 jam eman selesai operation...pastu seharian sampai esok nyer dia tido jer...risau gak aku tp doktor kata mmg bg dia tido jer dlu..sbb dia major operation..takut dia sakit nt lau terjaga....itu lebih baik, dapat aku rest yang dari semalam aku xtido huhuhu.....7 hb Julai baru leh kua spital..aduyaiiiiiiiii cam lepas kua penjara rasa nye huhuhu..tp byk kenangan kat wad tu...ramai kawan baru & kisah² kesakitan dlm wad 2C tu huhuhu....yang wat aku xleh lupa...malam terakhir aku kat wad tu..leh lepak² ngan nurse & mak² yg len kenduri makan burger + mee goreng..masa tu aku dah leh menceriakan keadaan sebab eman dah ok hehehe......nurse² mmg best kat wad tu..sporting wlupun lau time busy nyer aduyaiii huru hara aku tgk huhuhu.....doktor² pun best sgt...eman leh men i-phone Dr Ling ..adessss anak angkat ek ish ish ish


4" terbelahnya perut Hero ku...Jahitan Belum di buka ok..hari ke 10....nampak kering dalam doktor kata lambat skit la ....xpe yg penting eman xde pape...

Hari ke 12,pas blik klinik....berparut sudah....its ok eman kan dak jantan hehehe...nt sapu vitamin E ok la kan...tapi nya kan....19 Julai dia demam tetiba....muntah² aduyaiiiiiiiii senak ulu hati aku di buatnya...bawak g klinik kesihatan kat umah...alhamdulillah doktor kata perut dia ok.soft & usus jalan lancar jer cuma kena perati lau dia muntah²,cirit birit & perut dia membesar..terus bawak spital......24jam aku belek jer dia huhuhu...cuti lagi aku jaga dia....mak abah aku pun panas montot dah duk kg,laju je dtg...adesssssss adik aku la ni g btau watpe..sian dorang kulu kilir..tapi aku suka sangat....kurang rasa lelah aku,syukur sangat aku masih lagi ada abah & mak yang faham dgn keadaan aku,wlupun aku payah skit nak mengadu tentang hidup ni tp dorang ada aura...tau² je lau aku susah hati...orang doakan mak & abah sihat² hendaknya...amin.

Ni pic dia semalam..badan suam² ayam lg tp sengeh keceriaan gitu,2 hr montot aku g keja adehhhhhhhh....tp lbh bgs rasenya bila ada depan mata aku...tp la ni atuk ngan opah nya jaga kat umah....abes la kena buli ngan eman je hehehe....astro ceria jer selagi dia x pejam mata....atuk ngan opah mengalah jer la...hari ni hari ke 23 dah, x demam tp cirit birit skit..aku rase nk stop kan susu,mungkin x sesuai dah susu tu sebab perut dah secondhand huhuhu... tp alhamdullillah eman semakin lasak & semakin manjerrrrrrrrrr.....sampai kan aku nk g jamban pn kena gtau,lau idak xnmpak je bayang aku melalak la dia,xsabo dah nk kena lepuk gak nye huhuhu..

aku ~ terima kasih sgt² pada mak abah family semua,kawan²,jiran² yg x henti beri aku kata² semangat.....17 Ogos eman check up aku nk bg sesuatu kat nurse & doktor wad 2C InsyaAllah...Hanya Tuhan yg mampu membalas jasa korang...muahhhhhhhhh

Adehhhhhhh kemalasan la aku nk wat n3 baru huhuhu (award mama lom amik lg ni...jap ek ma,jgn anta surat saman,nt kiut g amik ek hehehe)...anyway dlm malas² aku nk post gak hasil kerja kayu anak² aku posing untuk majalah bintang kecil aitu kan.....edisi 15 julai kua ler sudah gaya² dak 2 ni ....


Along dengan aksi² manjer ahaks (org lasak suh posing,mmg letih la kan hehehe)..tp not bad gak kan...anak sapa la ni ek hehehe...pames dah skrg ni kat sekolah tp kantoiii ngan cekgu kelas nyer hahaha padannnnnnnn...


Angah yg kunun nya nk tiru gaya lisa surihani....tp ermmmmmmmmm cam x jadik jer...ngan rambut pelsu aduyaiiiiiiiiiiiiiiii....tp jadi ler wat suke² kan...tido mlm pun sengeh jer..tu baru sikit..lau cover page entahhhhhhhhhh...

sudahlah ek...sambung keje keje keje...nt rajin nk posting cite dak apendik pulak ...babaiiiiiiiiii ( eja kena hati²ni..xmau kisah lama berulang kembali hak hak hak...)

aku : sib bek aku  x amik ofer masuk mingguan wanita aitu lau x jd bahan jew hahaha adesss...

Salam & selamat pagi semua....cam bertahun rasenyer aku x update blog huhuhu..busy & letih & pak mood dah amik mood (alasan biasa hehehe) segala macam la pjg lak nt lau citer....

Malam kelmarin cikgu tari anak aku call mintak anak dara aku nk wat foto shoot kat pejabat karangkraf...ahh sudah....cemane esok senin kan dah start sekolah....aku tanya kat budak² dorang cam segan la maklum la mane biasa nk bergaya depan kamera dgn sportlight bagai kan..takat suka² ngabeh kan bateri kamera kat umah tu rajin ler huhuhu ....aku pun cakap ngan Kak Wati dorang xmau la...aku pun malas nk nak paksa...Dah tu dia nk gak cakap ngan budak²..haa lantak...dahnya termakan la pujuk rayu antie wati (ni klu time kelas tarian aduyaiii garang cam singe lapo kui kui kui tp bdk² leh cair gak ngan ayat dia hehehehe)

So kul 2ptg semalam aku bawak dorang g foto shoot kat pejabat karangkraf yg xde jauh pun dari umah aku......kalau kl ke pj ke mmg x kuasa ler aku aihhh....masuk jer pintu aku selisih ngan 'ana rafali' yg pames ngan lau 'hujan bunga kl' tu kan ..adehh simple tp lawa gak minah tu hehehe...xsure la aku dia foto shoot untuk majalah aper kan...jumpa terus ngan cik alina wartawan bintang kecil...lupe ahhh anak dara aku foto shoot untuk fesyen & tiru gaya artis...nk tiru gaya 'lisa surihani'..adehhhhhhh..aje sabo je la aku...dah mekap² macam 'Liana jasmey' ade ler......wartawan tu pun cakap gitu..caner...bedal je la angah...

Lagi letih Along ler,5 psg baju kena tukar tu....tak biasa depan kamera orang ramai lak tgk....dah tu pulak dia mane lembut² nyer...biasa main bola sepak suh jadi model faham² jer ler kui kui kui......tapi kasar² cam jantan pun dah mekap² ubah gaya sana sini..ermmm cute gak along...anak sapa kan hahaha..adessss...tup tap tup tap..kehulu ke hilir,gaya camni gaya cmtu....kul 5.30 baru abes.....gilir² lak tu guna studio ngan model baju kurung & tudung untuk majalah dara.com....aku pun best jer layan tgk gaya² dorang.....bukan senang nk jadi model ni ek...letih klu wartawan x puas hati ngan gaya yg di tunjukkan.....so kalau ada cite² nk jadi model tu biar ada gedik semulajadi...agak² keras kayu wlupun muka & body lawa bek xyah ngeh ngeh ngeh....

Kesempatan tu aku dapat gak jumpa ngan student² akademi Al -Quran ..... x pasti ler apa program dorang...malas lak aku nk tanya kang kata macam wartawan ler pulak hehehe...so ada mata tengok!!!...ada dua tiga orang artis la aku jumpa & salam (kita kan rakyat mesia yg bersopan santun hehehe) aku jumpa pelakun LBS...xyah la aku cite sape kan...kang korang jeles pulak kan lalalala...

Abes foto shoot lepak dulu kat office karangkraf tu...high tea jap,borak² dah tu adalak wartawan mingguan wanita datang kat aku tye...'sy nk interview puan & anak² untuk program puasa & raya nak tak'...adehhh aku ni kan xbape suka nk interprame huhuhu....budak² mmg la suka tp aku idak le ......segannnn ahhhh.

Xde gambo ok hehehe...kelam kabut ler smlm,kamera lupa amik dlm deskboard, dah tu parking jauh kat dpn,kalut² kunci keta pun aku tertingal kat security masa amik pass hehehe...lagi pun nt kacau kerja dorang lak nk amik gambo bagai,,cam jakun jer kan huhuhu...so tgu je la klu dorang puas hati ngan gaya Along & Angah yg x bape  nk jadi tu hehehe ada la kua kat Majalah Bintang Kecil nanti.....tapi nt aku nk call cik alina,nk suh dia email kat aku sekeping dua wat kenangan hehehe...

Aku : bidan terjun je kasi bdk² pengalaman apa best ker men flash² tu hehehe

01-06-2006 ~ 01-06-2010 semlm genapla usia anak jantan sorang aku ni 4tahunnnn....makin nakal & makin byk la hal dia huhuhu....besday eman kebetulan sama ngan hari Gawai ...senang nk ingat kata org tu hehehe...meh aku nk singkap balik kelahiran eman ni...

01-02-2006 pagi tu aku leh lagi g keja sbb lom sampai cuti yg syarikat bagi (mmg aku lewatkan hehehe..rugi cuti awal² lau banak lambat kan)...so tgh ralit wat keje kan aku rase len mcm jer...perut dah mengeras jer..ahh sudah..tp still wat keje lagi wlu pun muka dh kerut² gak ler hehehe..sekali bos aku perasan...dia kate tgk len macam jer..sudahnya dia temankan aku g in-house klinik...sampai je klinik..hura hara lak misi kat klinik suh g spital....ek elee aku rase ok jer leh tahan dorang lak huru hara cam tsunami hehehe...kul 10.30pg asben aku sampai...mula driver syarikat nk anta tp aku kata xyah la, asben dh otw time tu...sampai klinik bersalin kat shah alam tu kul 11, doktor check terus masuk tmpt bersalin.adoiii nk banak dah ke aku kekeke...tapi cam ada aura jer..masuk jer bilik terus rase sakit sgt²...aduyaiiiiii xleh ckp le ( sape kate banak x sakit tu mmg ngok ler huhuhu)...alhamdulillah x lama pun sakitnye hehehe...kul 11.35 Muhamad Adam Noraiman selamat dilahirkan dengan berat 3.5kg....anak ke empat tapi anak lelaki pertama aku wehhhhhh ( pertama & terakhir kot huhuhu)...mau x kembang ayah nya hehehe..

Hadiah paling berharga dari Allah untuk pekahwinan aku yg ke 10 masa tu ....kehadiran eman amat aku nantikan,lengkap sudah hidup kami...bertambah ceria aku rasakan...tapi kesian eman dalam waktu² dia memerlukan kasih sayang seorang ayah dalam usia dia 2tahun ayahnya pergi buat selamanya....kadang² tengok cam dia dah faham yang ayah nya meninggal....tapi ada masanya dia tanya bila teringat...xpe la selagi aku diberi nafas oleh NYA,aku ayah & ibu pada semua anak² aku...memadai & seadanya aku...eman paling rapat ngan aku..mungkin sebab dia paling kecik & mungkin juga aku kesian kat dia...celik mata klu xnmpak aku sure melalak...nk tido pun aku kena ada sblh dia...selagi dia lom lena mmg camtu la...klu ngantuk pun dia leh lagi membontot aku wat keje hehehe...itu lah eman yang masa baby nyer kami panggil adam,tapi pas arwah xde dia cam kurang serasi ngan nama tu & selalu sakit²,tukar la panggil eman...dan alhamdulillah dia sihat tp mlm td sblm potong kek dia dah melalak, sakan sgt men lompat² atas katil sekali kebabommm jatuh..benjol le apa lagi...budak² nak membesar mmg camtu kan...melalak jap jer nt dia melompat lagi huhuhu..itu ler eman...Hepi Besday Baby Boy Ibu...Semoga Sihat² Selalu & Boleh jaga ibu bila besar nanti..amin.

Kek Dalam Acuan wehhhhhhh..hahaha adesssss sori la sayang....
Semalam besday Eman, dia nk gak aku buatkan kek ben 10...so dalam kelam kelibut tu aku wat kan...masa masak fuhhh cntik jer kek tu naik...kira jadi la tu kan....siap masak aku wat nk la siram kan coklat & deko tepi² kek bagi cnatik kan..tetiba masa nak kuar kan kek dari acuan tu kan ..adesssssssssss aku baru tingat td men masuk jer adunan tu huhuhu...kertas xletak,acuan tu pun x sapu magerin...caner dah melekat xmau kua hehehe...kang kuis² rosak lak kek tu kan..sudahnye gitu jer ler rupa, siram jer coklat atasnya tepek jer Ben 10 hihihi..icing² semua xde makna dah....nak letak mana kan huhu...sian lak kat eman, dah nyer wat pglan 999 ler hehehe............
 
Sementelah adik ipa otw nk datang umah, aku suh jer dia sggh jap kedai kek, so mlm td ada dua la kek besday eman hehehe...tp eman kata lg sedap kek yg ibu buat...terharu aku dgo..xpe² nt kita buat lagi yer sayang ...Ben 10 ada 2 eko lg lom tampal hehehe

aku : memuaskan hati anak² amat membahagiakan,mudah2an hari tua aku nt di bahagiakan oleh anak²

Rancangan Realiti terbaru kat canel 106 Astro Oasis...pencarian IMAM MUDA....teruja sungguh aku  tengok program ni....camni la baru bestttttt ..xde la melalak jer kan...dari senin semalam aku tgk sesi ujibakat & memang ramai anak muda yg berbakat..ada gak gelagat yg sebak aku nk tengok...ada gak yg lawak hehehe...sian sungguh aku dengan peserta dari Kelantan yg gagal masuk masa sesi ujibakat yg di buat kat Trengganu..ade ke kata juri & ustaz tu pilih bulu ..ade ke patutttt hehehe..udah xde rezeki nk wat lagu mane dik..saboo je la tahun depan cuba lagi ek...Dan air mata Ustaz dari JAWI yg menjadi juri gugur bila mendengar kemerduan alunan suara peserta membaca ayat suci al-quran yang menikam ke kalbu tu..tapi xde rezeki jugak peserta tu gagal untuk pergi ke peringkata seterusnya.....

Peserta dari kedah tu fuyoooooo apa nama dia ek...hizbul ke hape (malas le aku nk gugel hehehe) melatop tol....udah la tahfiz, suara mendayu jek bace fatihah,hensem lak tu hak hak hak adesssssss...lagi x menahan isteri dia adehhhhhh manis lawa sggh...sepadan & sempurna gitu ( ustaz pun ade taste ape hehehe) kelako lak ustaz yg interview tu tye dia ni nt cemana kalau terpilih masuk akademi berjauhan dengan isteri,kang merengek lak hehehe.....sipu² je dia senyum...dan yg pasti dia berjaya masuk ke akedemi hehehe..

Sure kalau ada penghayatan tengok pogram ni dan dengan alunan suara² imam muda yg mendayu² mengalunkan ayat² suci...xleh cite la..leh meleleh air mata huhuhu...

aku : Memperbanyakkan majlis ilmu camni dpt mendidik anak muda bangsa melayu kita..

Celik jer mata jantung aku berdebar²..pagi ni ade interview!!!...bukan interview kerja tp interview nk mendapat tempat jadi peserta krusus ermmm klu x silap aku krusus pengurusan spa cmtu la beh kurang,aku men belasah jer aitu,xsangka lak pastu dapat surat suh dtg interview,padahal saje gatai tangan sebab ingat kan spa tu cam bestttttt je kan,nk g spa xlarat le weiii..mahal bebeno,bek aku. bwk kekanak rebina g makan ade gak pekdah kan hehehe..tapi uishhhhhhh bedebo nye mcm nk aply kerja je huhuhu....agaknya kalo tuko perkataan 'interview' boleh kot relex skit jantung ni hehehe..

Dalam surat kul 10pg,kul 9.45pg aku dah tiba, ada 3 org dah menunggu,so aku peserta ke 4, dan lagi beramah tamah,dorang dari klang,puchong,ampang..mak aiiii merata ke deme,kira aku bertuah la kan dekat hehehe...ckp byk xde sampai turn aku....tanya itu tanya ini, fuhhhhhhhh lega....sonang je soklan..minat ke x..opkos la aku kata minattttt hahaha...Pengarah, timbalan pengarah jabatan pembangunan wanita & sorang lagi cikgu yg akan conduct krusus tu...Pengarah tu siap bagi penerangan aku peserta yg ke 39 datang sesi interview..upenyer dari minggu lepas dah panggil orang datang interview......dan kata² akhir cikgu tu kata, kalau aku berjaya aku akan ditempatkan di 'kayangan height' traning kat sana selama 3 bulan (sabtu ahad jer kelas tu hehehe)...aku dengo jer fuyooooooo bes tu..lagi pun tmpt tu laluan aku g kerja je...so xde la masalah sangat...tapiiiiiiiii kok ye dapat kan...sebab yg datang interview tu ramaiiiiiiiii huhuhu....tapi mintak² dapat ler kot lepas ni leh bulam 'SPA C' bak kata mama hehehe...

aku : asal ade peluang menambah ilmu aku grab jer tapi tgk keadaan & masa gak ler...kekanak riang wajib di pikirkan dulu...

~ Tahajjud Cinta ~

Kau datang ketika duka

dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Kau datang ketika duka

dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku haus di tengah laut

lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
serta pedoman di kesesatan

Ku sunyi dalam gembira

perih pedih tanggung derita
sungguh aku bukan wali
yang suci dari hina dan benci

Kau datang ketika duka

dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Terlalu lama aku mencuba

terlalu banyak
cinta yang ku damba
tiada yang sempurna
hanyalah fana
Tuhan, ampuni hamba-Mu

Kau datang ketika duka

dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku rebah di dada malam

memecah dendam yang lama diam
ku tanggalkan baju dunia
dakapku dengan selimut syurga
 
ya Tuhanku hanya padamu
tempat mengadu segala rindu
limpahi ku rahmat kasihmu
dalam tahajjud cinta bersujud

Orang nya cute sangat hehehe...mulut keletah,senyum manis jer cam gula² kui kui kui.....ye ler ustaz kan ...mesti la bijak berbicara,jatuh cinta anak mcik tgk kekeke ....tak menahan mukadimah neh.!!!..dgo dek emak nya kembang idong jap hehehe...cite nyer gini tau kawan²...minggu lepas kan aku g kem jati diri, tajuk krusus tu 'kesempurnaan  dalam ibadah'...sampai sana org paggil aku ustazah ko hehehe..malu² meow le aku..perli ke hape tu huhuhu...xpe² yg penting leh menceduk ilmu yg ada kan...

Asal usul kejadian 'ustaz darah puteh' ni cam ni...dlm satu sesi kelas hari tu...kul 3ptg camtu, kelas aman jer  maklum ler baru pas makan....kusyuk beno mendengo ceramah ustaz kat dpn mmg ye ler,tp ada gak yg kusyuk sampai senguk² (sndri paham sudah hehehe,aku mmg suka jd permerhati bebas kekeke)...tajuk petang tu mandi wajib & sunat dalam ibadah...sampai la topik mandi hadas besar kan...

ustaz : abg², kakak²,adik² & ank² semua...apabila seorang wanita datang bulan berapa tempah paling minima & maksima darah haid nyer?

peserta 1 : paling sikit sehari semlam ustaz

peserta 2 : paling lama pun 15 hari ustaz

ustaz : alhamdulillah......tapi selepas 15 hari tp darah masih lagi keluar, adakah itu darah haid?,boleh ke lagi cuti² malaysia?...darah apa tu?????
(time ni mata semua dh segar,sebab dah ada sesi soal jawab kan..kang tetiba uztaz tanye melopong kan ke memalukan diri hehehe...) tetiba kan sorang peserta ngan bangga ni jawap

peserta 3 : DARAH PUTEH USTAZ

Ustaz & peserta lain : ????????? hahahahhaha adessssssssss

Ustaz : ha ah ye la tu USTAZ DARAH PUTEH!!!!
hahahahahaha bergema dewan...dari mengantuk ( kelas ilmu cmni aje mmg suka setan betenggek kat mata kan!!!) celik semua kekekeke...aku xleh tahan tol,dh ler aku duk depan...rase nk guling² jer tp malu lak kang naye je kena sound, semalam dah kena soung x pakai stokin huhuhu (tp bukan aku sorang,semua kena hihihi)

Menjak kes itu, kat bilik ke nk g bilik air ke g dewan makan ke sampai nek bas nk balik ke shah alam ler ,ustaz darah puteh tu jadi bahan aku kekeke...aku kan suke menyakat lalala...tapi dia suka gak tu nyakat aku,nampak jer muka aku mesti dia panggil. 'ai cekgu ida'....lama² aku tanye dia apsal panggil auntie ni cekgu, dia kata aku ni cam cekgu kat tadika...hihihihi..alahaiiiiiii cekgu...

ustaz darah puteh ~ dak jantan kecik umo 6tahun (peserta paling kecik la dalam krusus tu hehehe), anak peserta (aku dah ckp kn aitu, kem ni leh bawak anak, tp sib bek aku xbwk eman,letih & sian wehh kena follow mak/ayah g kelas,yg ramai² tu pun xselesa,ade yg tido² dlm dewan...nk men kat luar xde sape nk jaga,kang ada yg terjun laut naye jer kan huhuhu)

aku  : 2 hari rase x cukup,ada benda yg perlu di perbaiki lagi untuk menjadi muslimah yg sejati....

Letih,lesu,lemah,lemau hehehehe..adesssssssss macam² alasan kan....tapi mmg letih, ikut hati malas no nk g kerja tp memandang kan hari ni ade client nk jumpa bos² so aku menggagahkan diri ler..kang sape lak nk wat kan deme kopi kan...klu x minum kopi yg aku buat kurang semangat kate bos (kununnnnnnn...bodek la tu huhuhu)...mlm tadi aku sampai umah kol 8.00camtu (solat magrib dlu kat masjid negeri,besttttttt lak rase aman damai huhuhu),member anta sampai umah ,pastu aku g amik kekanak riang kat umah adik ipa, time drive tu pun adesssssss jenuh nk bolat kan biji mate neh!!!!...balik umah, on mesin basuh...konon nak layan  'cinta hantu' sambil mesej² ngan orang tu...sekali aku pun xtau ler bila lelap,sian ada orang borak ngan dinding hehehe...xleh control kepenatan 2 hari g krusus yg amat² padat sampai kan nk rebahkan badan sekejap pun xdan huhuhu (tp malam dpt gak ler tido wlupun jap hehehe)......oitt!!!!aku  nk masuk bilekkkkkkkkkk meting!!! (klu bilik tido kan ke best leh samb zzzZZZZ) kui kui kui, tp xpe hari ini bos aku bagi aku hapday!!!!..aku nk aply cuti tp bos kasi sekerat jer, xpe paling tidak aku leh gak pejam kan mate nt......letih bebenooooooo ni...

aku : nt aku nk wat n3 catatan 2hr 1 mlm aku kat bagan lalang resort yg memenatkan tp sgt² berguna & menginsafkan diri huhu...

Along : ibu..ibu kt ne ni
Aku : ofis la,nape
Along : pacik tggl kan along....
Aku : turun lambat la tu
Along : xde along dah turun kul 12.30 pacik x lalu blok kita..tu along nmpak dia dah masuk jalan belakang..
Aku : aduyaiiiiiiiiiii ko call pacik tu suh dia amik jugak!!!...ingat nek van dia tu preeee ke aci dan jer..
Along : ok²
(aitu penah dah dia buat sekali aku call dia kta lupe...kang kali ni kang malas nk cite ler aku kan lau geram
 ngrrrrr)....
Aku : heloo...pacik tu amik x
Along : a ah dia kata nk pusing amik , dia ingat along xskolah bu...
Aku :@#$* (bkn mencarut tau tp xtau nk kate aper huhuhu)

Hurmmmm kalo korang BENGANG X!!!! kita bayo dia blh lak wat camtu...budak tu g sekolah ke x bukan soal nya tp route dia amik WAJIB LALU ler adessssssssss....kalo dia x pusing amik anak aku tadi kena gak aku balik umah anta along g sekolah kan...kalu boleh claim mileage ngan dia ok ler jugakkkkk kan, ni bayo nk on time huh!!!

aku : selalu along g skolah pg stayback sampai petang aku yg g anta,pacik tu amik ptg jer sooooo..patut bayo separuh jer kannnnnnnnnn....tp tiap bulan penuh jer bayo..x aci tol!!!

Semalam aku dapat surat...tengok lambang kat luar sampul tau dah dari mane, bukak jer erkkkkkkkkk....puan telah disenaraikan sebagai peserta untuk mengikuti krusus bla bla bla....tarikh 15 & 16 Mei 2010 ( Sabtu & ahad)..bla bla bla...Sila lapurkan diri pada jam 8.00pg pada 15 Mei di Masjid Sultan Salehudin dah bertolak ke Bagan Lalang Resort bla bla .......Sebarang pertanyaan sila hubungi bla bla bla....aku melopong japppp...hari ni  rabu esok kamis,jumaat oittttttt suke meno le dorang ni wat keje last minute...kalau aku ni sorang xpe ini gabak ketapi aku kena ejas dulu....aduyaiiiiiiiii

Malam tadi dalam aku pikir² nk pergi ke x, hp aku bunyikkk...urusetia krusus tu call nak confirm kan aku leh pergi ke x...ermmm bagus sggh,byk soklan aku nk tuju neh...soal jawap,jawap soal hurmmm dia kata eman leh bawak....hahahaha adesssss...lom penah aku dgo neh g krusus leh bawah anak kekeke....baik hati sggh dia...dia kata kalau anak yg kecik tu xmau duduk ngan org lain xpe leh bawak ( bukan dia xnak tinggal beno nye tp aku yg sedih hati dia xde,bantal peluk aku tu hehehe).....tapi kalau aku bawak eman cmner nak fokus ngan aktiviti krusus tu...bukan dia ada kawan, kalau time seminar x ke dia boring nanti kan, lagi ngan botol ngan susu ngan termos adehhhh...hurmmmmmm..poneng omak nak pikir neh!!!

aku : malam ni nk g umah member ade bace yassin,leh tanya dia ok ke x kalau bawak jantan kecik tu huhuhu

Aku Cilok jer pic ni kat paper hehehe...tenkir pocikkk!!!

Aduyaiiiiiiiiiiii...kalahhhhhhhhhhhh!!!!...main cam hampeh,ikut rentak hati jer,x fehaman ngan regu,belagak,nak tunjuk bagus fuhhhhhhh macam² kena kutuk ek...sian sian.....Peluang untuk menang tu macam tinggi sampai kan Cik Puan Rosmah turun padang tu hehehe tp hurmmmmmm...malas nk cakap banyak ...aku pun bukan pandai men badminton pun hehehe...takat pasing² blh ler..sekali kena smash betabur aku lari kui kui kui....

Tapi gandingan si feruz ngan Zakry tu mmg x jadi ler...mungkin betul la memasing nk tunjuk terorrrrrrrrr huhuhu...tapi yg aku kesal kan (cam le ada org kesah apa yang aku kata hehehe) aku tau ler hati muda ni kan cepat panassss tapi sebagai pemain negara yg prooooofesional...kenapa gagal mengawal emosi bang....lantak p la penonton yg wat huru hara..kalau dia nk bukak suar tunjuk tettttttt (kekeke) pun cool je la...wat ape nk emooooo ....kan dah memburukan imej ko & yang most important negara!!!!! aisehhhhhhhhhhhh

Payah nak kata la...aku pikir positif la yer..mungkin harapan menang yg tinggi tu membuatkan dorang ni tertekan lg stress gitu so kurang kawalan emosi membuatkan rentak permainan dorang tak menjadi....
sekian lapuran pemberita yang tabah lagi sabar hehehe...
aku : suka pengulas sukan TABAH tu ..mmg cool & tabah orang nyer hehehe

geliiiii let tgk blog ko...wat ler n3 baruuuuuu...kekekekeke...x ensem ke mamat tu huhuhu..ok² wat silent² reader ku..permintaan akan di layan..tp nk cite aperrrrrrrr ek..nt jap ek nk pikirrrrr...

aku : camera xde jadinyer cm malas jer (alasannnnnnnnnnnn)

  ba ba ba cakkkkk!!!! encem x i kih kih kih..(anak² xleh tenung lelame nt malam ngigauuu hehehe)

Ni ler wajah tampan pelakun utama ( btl la kan dia 'Penunggu' yg palingggggg serammmmmm kunun tu hehehe)...aduyaiiiiiiiiii aku tersuke la tgk cite ni..walaupun makin lama makin meraban aku rase...tp idea pengarah dia mmg kreatif....bukan senang wehhhhh ..cam real je jampi serapah yg dia create tu kih kih kih aduyaiiiiiii...mereng ke aku sudahhh!!!..aku lagi xtahan nengok nenek² c bongkok 3 kat dlm gua tu..siap pakai 'crown' sehhhhhh.....dasat² lalalala....tp kategori mmg leh msuk seram lg ganas jugak le...aje giler men potong  lidah, pale org suki ati atok nenek dia jer...'sumun' mmg sesat xtau jln pulang tol hehehe...matik dah dia pun padan muke ko huhuhu..

Barisan pelakun pun kire leh tahannnnnn la....empat beradik ( bukan same mak bapak hehehe) yg di buru 'penunggu gunug raya' ( kire jd mangsa le dorang ni sebab perjanjian setan yg di buat antara atuk dorang ngan penunggu gunug raya tu ...janji ngan setan yg mmg xleh nk layan sbb setann mane de hati perut kan huhuhu)

Tapi apa² pun leh layan la cite ni...anak² 13 ke bawah kena guide la...dak 4 org ni minat sggh tgk tp stanby bantalllllllll hahahaha...time hero kat atas tu kua memasing sembunyik sblk bantalllll...kira perisai ler huhuhu...byk persoalan aku kena jawap ngan ank² aku bila layan cite ni maklum bebudak kan....blh jawap aku aku jawap xleh jawap aku kate ''tu xnmpak ke kat tv tu dah tulis hanya rekaan semata' ade reti ahaks...

aku : tp mlm td aku xtau pe sudahnya...ujung² aku lelap hihihi...ada org majuk ngan aku lalalala...

haii entah la baru nk mesra² dah ada lak yang wat hal....x sependapat,rase x puas hati,tersentap bagai padahal rakan² cyber jer huhuhu....aku tersepit kini....nk g sana nanti kat sini terasa..nk g sini yang kat sana lak jauh hati huhuhu....aduyaiiiiiiiiiii nk luah mati mak nk telan mati bapak kate orang...

hehehe...sengal sudah kan tp mmg pun..pepagi lagi aku dah dapat macam² mesej dari kengkawan 'tagged' aku..ape dah jadi..apa dah jadiiiiiii...admin kelahi..anak buah ssh hati....hurmmmmmmmmm......aku just nk borak² jer cari kawan² so nak wat adil lagi saksama aku dah 'clear' kan profile aku tidak terikat kat mane² grup dlm 'tagged' tu ..ADIL UNTUK SEMUA yang sayang kat aku....aku sayang kawan² sehhh so perkara remeh temeh aku xmau la masuk +-/ hehehe....pepandai la korang ejas ek...ape yang penting JANGAN ADA BENCI wlu apa pun yang terjadi...layannnnnnn

aku : dr petang smlm dah pening layan soal hati perut neh..pg ni tambah lagi...kawan kawan huhuhu...


Kalau Allah kata Jadi maka Jadilah apa yg DIA nak kan.....fuhhh ade cam mukadimah paradigma tak huhuhu...benonyer kan malam tadi..keburingan xde cite bes kat tv hehehe...kalih sana kalih sini sekali tgk ada drama tajuk ' Kun Faya Kun'.. Telefilem ini mengisahkan pengorbanan Amir untuk ibu dan abangnya Hassan yang sayangnya tidak kesampaian. Lakonan Shaheizy Sam dan Wan Maimunah....tu sinopsis dia hehehe...cam menarik je so aku layannnnnnnn....


Tapi bukan nak bohong la memang kelasssss cite tu ...penuh ngan tauladan,kasih sayang kekeluargaan, pengorbanan & air mata huhuhu (part ni la wat mate aku sembab bangun pagi tadi hehehe) lakunan mantop wan maimunah & sam tu fuyoooooooo..btl² menghayati watak tp aku kureng skit la bab² pelok² ciom dorang yg bukan muhrim tu..dalam lakunan mmg la anak banak tp hakikat jer yg bukan muhrim tetap harammmmmmm kan! xyah komen lelebih kang kena ban lak blog aku ni huhuhu...tepuk dada tye perot lapo ke idak!!! tapi cite tu mmg best...lencun weiii bantal slimut aku kekekeke...along ngan adik pun sekang mate nk tgk sampai abes...senyap je memasing layan feel hahahaha adesssss...


Lagi xmenahan air mata layan drama ni...amir (sam) yg bekorban untuk membayar utang along abg long nya..akhirnya dia pun meninggal sebab sakit.....sad ending gitu...sedihhhhhh siot...tapi dlm sedih² 'adik' huru hara pelok aku  time roh abg long kuar dari jasad mintak maaf & bagi pesanan kat amir huhuhu..dlm sedih ada seram² skit hehehe....dah le abes nye tgh mlm hehehe...kami ni kan pemalu lg penyeram...mlm td gak kul 12.30 kot ada ulangannya kat 104..idak le kose aku nk layan lg...bdk² dah tido aku pun pejam le mata kui kui kui..


aku : drama tu drama ulang ke idak aku xkesah...yg ptg mmg best hehehe

Semalam KTMB dah merasmikan penggunaan 'Koc Merah Jambu' special tuk golongan wanita...maka banyak lak feedback yg positif kita dpt kan..ye la..la ni ada segelintir ( bukan semua okeh!) rakyat negara kita kurang ke prihatinan & penting kan diri sendiri so mmg patut la di adakan ruang khas camni....lagi pun wanita kan anugerah yang paling indah ..dalam hadis pun ada menyatakan dahulukan  ibu ibu ibu baru ayah kan.....aku ceduk je ayat 'tanya ustaz' kat tb9 pagi tadi hehehe....
Tapi kan yang aku xtahan nk gelak pepagi masa drive tadi kan...layan 'hotfm' ada pemanggil nama dia 'syeryy lalalalala' aduyaiiiiiiiiiiiii xtaham omak nk golak,siap pemandu keta seblh senyum² kambeng ler kat aku...uikkk cam ler org gelak ngan dia kui kui kui

                                                    ( gambar mase g umah 'la dolce')
Ini komuter yang lama..hat baru aku gugel xdapek le pulak huhuhu...mesti dah belang biru ngan pink...aduyaiiiiii sweet le sgt itu pink kaler hehehe....
                                                              ini budak ape citer?????
Malam tadi kan kami berlima banak ni tgk la bite pasal 'koc merah jambu' ni...tetiba ada idea menyakat ngeh ngeh ngeh....
along : emannnnn pasni ko xleh nek komuter ngan k'org
eman : nak jugak...knp x bolehhhhhhh
along : ko lelaki kena duk tmpt lelaki
(padahal dah announce tu kat bite dak laki hat umo krg 12thn leh followkan..saje nk wat bunyikkk)
eman : ibuuuuuuuuuu eman nk ikot gak
adik : oittt mane bolehhhhhh..ko lelaki xblh xblh xblh
ibu : korang ni pehal...suke no cr pasal ek
eman : along ngan kakak xbg eman nek komoter (lomhapal lg sebut komuter lalalala) eman nk ikot ibu....nanti eman sunat la
adik : ????????????? sambil tutup mulut 
along : ape kene mengena nek komuter ngan sunat tu eman
eman : klu dah sunat baru blh nek komoter sma² kan ibu
ibu : pening + konpius aku aihhh.....xyah sunat pun eman boleh jer naik komuter tu nt...
adik : x blh eman x blh...( ni mmg suka bab nyakat selagi adik tu x nanges)
eman : kakak pekak (amik ko klu dia dah hangennn) ..ibu kate bolehhhhhhhhhhh..boleh laaaaaaaaaa...sudahnyer waaaaaaaaaaaaa
ibu : bek korang g siap² g ngaji...kang sampai gak hanger ni kang grrrrrrrr
Pastu baru aman....along turun g study grup,adik g ngaji...angah lom balik lg dr petang td g umah cikgu yang dah macam omak dio jo...tggl aku ngan eman jer...baru sng nk membancuh mufin.......end

aku : minggu ni tiap² mlm aku buat mufin coklat...rajin c angah bawak g skolah hehehe

tulun tulun tulun hehehehe....sape AIZ???? ek!...kalau x silap nyer aku jumpa dak aiz ni mase aku mengomen kan blog DEE hehehe...aku pun klik ar blog aiz...menarik tertarik kebabom kui kui kui..idea² & warna² mmg menceriakan....aku terus jer follow ..so secara x langsung jadi la aiz ni kawan blogger aku...aiz oooo aiz....ni akak nk mintak tolong kat designer aiz ni...

i. Sebab kurang masa & remeh temah ar nk pilih templete baru maka nya blog ni xbermaya jer
ii. Akak nk aiz tolong mekap kan la bg shantekkkkkkkkkkk...( xkena bayo kan aiz kekeke)
iii . Paberet kaler akak 'Ungu violet'gitu hehe ...bab nak ejas² kaler ni yg wat akak lemah lg lemas dik
iv. N3 dlm ni cite² sendiri & yg di lihat mata jer...bisnes² lom lg hehehe
v . Biar nampak blog ni fresh & hapening...baru de mood nk bebel tol x
vi. Susunan gadjet pun kureng kan blog ni huhuhu...kering den kena komen ngan dak aiz ni nt hik hik hik

Itu je la AIZ kang bebanyak demam lak AIZ nk layan kui kui kui ....so AIZ pe lagi...derasss la tulung akak ni....

aku : Tah blogger ke berapa la ni menuggu sentuhan aiz

down down down...aikk len mcm jer bunyi ring tone hp aku ni..ape kessss...
Qama : farah...
Aku : Farah dah g skolah...ade latihan kawad
Qama : ooo ni sape
Aku : ibu dia...knp
Qama : oooo sy ngat nk suh dia gtau cikgu sy x g kawad pagi ni...demam..xpe la yer cik..assalamualaikum..
Aku : wkslm

Ape kes la along ni gtau kawan² no hp aku ni huhuhu....aku sambung layan keje..xlama td...

tipon bunyik lg...mesej masuk lak...

Dak A : weii farah ko dah g skolah lom..aq tggu ko kat kantin ni wei
Aku : Farah dh g skolah,antie kat ofic ni...
Dak A : erk..sory antie...ok tq

Aku sambung layan keje...xlme fon bunyik lagikkkkkkkkkk...mesej lagiiii

Farisha : mak ko dh wt ke nametag kedet tu weii
Aku : Farah xde, dh g skolah
Farisha : Ni sape
Aku : cik ida la...call la no dia
Farisha : dia tuka no fon baru ke cik
Aku : xla...no dia yg biasa la
Farisha : sy call no ni la 012-257XXXX btl kan
Aku : erkkkk jap²....loooor patut la korang asyik call no ni jer............nk call farah dial 012-933XXXX, hari ni jer tau...farah bwk simcard acik la...
Farisha : ok cik ida ...nt sy call dia ..bye
aduyaiiiiiiiiiiiiiiii...ptt ler len mcm je aku rase...ni sbb eman nk men game la ni mlm td huhuhu..tukar simcard terus lupa nk tukar semula huhuhu....
aku : so kengkawan xyah le call hp aku hr ni..nt cik farah gedik tu yg angkat hehehe

Sebelum Cahaya

Ku teringat hati
Yang bertabur mimpi
Kemana kau pergi cinta
Perjalanan sunyi
Engkau tempuh sendiri
Kuatkanlah hati cinta

Ingatkan engkau kepada
Embun pagi bersahaja
Yang menemanimu sebelum cahaya
Ingatkan engkau kepada
Angin yang berhembus mesra
Yang kan membelaimu cinta

Kekuatan hati yang berpegang janji
Genggamlah tanganku cinta
Ku tak akan pergi meninggalkanmu sendiri
Temani hatimu cinta

Ingatkan engkau kepada
Embun pagi bersahaja
Yang menemanimu sebelum cahaya
Ingatkan engkau kepada
Angin yang berhembus mesra
Yang kan membelaimu cinta

Ku teringat hati
Yang bertabur mimpi
Kemana kau pergi cinta
Perjalanan sunyi
Engkau tempuh sendiri
Kuatkanlah hati cinta

Ingatkan engkau kepada
Embun pagi bersahaja
Yang menemanimu sebelum cahaya
Ingatkan engkau kepada
Angin yang berhembus mesra
Yang kan membelaimu cinta

Ingatkan engkau kepada
Embun pagi bersahaja
Yang menemanimu sebelum cahaya
Ingatkan engkau kepada
Angin yang berhembus mesra
Yang kan membelaimu cinta

Kan membelaimu cinta

aku : sblm mate pejam layan gak cite 'cahaya' hehehe

Cite basi hehehe...memandang kan fb aku dah xleh nk uplaod gambo...aku nak abadikan kat sini ler..sian aku tau..menjak pc aku kebah dari koma aitu...xleh dah nk letak gambo kat fb nun huuhuhu...shantek x bas merah kuning ni hehehe..ini lah bas yg bawak aku & peserta² kem jati diri selangor ke Argotek Garden Resort Hulu Langat pada bulan lepas...3 hari 2 mlm aku berjimba² dlm hutan...

 Perjalanan ke tempat tu xde la jauh beno pun..lbh kurang sejam jer....xdan nak melelapkan mata...tapi kalau aku nk drive sendiri kompom sesat kui kui kui....hari jemahat memasing supan kai baju kurug tp aku...aku grab je sua jin..sian jin kan hehehe....tp supan le weiii kai tshirt muslimah per..........
 
Sayup jer dari atas jalan resort tu.....menapak weh nk masuk dlm..tp resort ni ada sediakan kenderaan ....tapi aku & geng² dari shah alam redah je jalan kaki.....beg je nek van hehehe..bukan jauh pon...ape le sangat..kata nk mengaktifkan diri kan kan kan...
Ketibaan peserta di sambut mesraaaa..siap de bunga ramai bagai ..dah macam sambut pengantin le pulak hohohoho.....
 
Rentas je parit ( aku sangka parit sekali sungai daaaaa) aman tenteram je rase...sampai je terus check in...memasing ngan geng memasing..wlupun lom kenal tp dari dlm bas dah set kawan² hehehe..macam kekanak riang g camping jer huhuhu...
Patut nya sampai xde mkn² da sbb kat Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri tadi mmg dah siap makan tengahari...tapi dorang dah sediakan cendol,buah & kuih²....orang dah jamu...pe lagi belasah jer la kan...rezeki jgn di tolak maut jgn di cari kate org tetua kan hihihi..
 Taraaaaaaaa...mula² dpt konci kan..kawan sebilik aku ni muncung dia leh sangkut hanger ko hahaha...mane x nye....k'org nyer bilik atas bukit.....org len semua duk bawah² jer tepi² sungai tu....tapiiiiiiiii masuk je bilik tu kan..fulamakk lagi best ar dari bilik dorang....lagi selesa & yg paling best line hp clear muahahahahaha tapi dlm bilik je la.... masuk je bilik conference..hampehhh cam msuk gua daaaa....
Pemandangan balkoni k'org....hat tepi nampak bumbung atap rumbia tu....bilik peserta² yg lain...yang lagi best kan kan kan...balkoni sebelah ni adalah bilik cekguuuuu k'org ahaks.....cikgu kua bilik..baru la kita orang kua kui kui kui...
Aku xtau la apa nama tempat lepak ni..tapi lau mlm² seram la aku nk lepak kat sini....dah macam umah bunian..seeerammm....tepi dah le utan ngan kolam ikan jer huhuhu..bese abes je kelas malam..minum & lepak dalam bilik jer ngan kawan² sambil layan astro...
Masa air surut ni.....tenang jer..tapi sekali dpt berendam sejuk gilerrr....ni tmpt berkubang kanak²...deretan tepi atap rumbia tu tempat makan...mmg best makan tepi sungai camni..3 hari tinggal kat resort ni ...makan makan makannnnnn....letih hehehe...

aku : bilik yg aku dpt tu upenye bilik untuk urusetia lalalalala......

Aku ralit iron baju dlm bilik...3 beradik x tau la apa punca sudah kelahi & seperti biasa c angah yg cewek akan kalah...maka bergema la suara dia dengan mulut empat segi lau melalak kan huwaaaa...x kose aku nak menyampuk..kang aku campur kaki tangan kang ..bkn makin diam tp makin berapi melalaknye...kena bantai ngan omaknye hehehe..so bek aku diam..pepandai la korang nk setel down...

Tapi seperti biasa adik jantan lagi macho diaorang aku mereport kes kat ibu dia gak wlupun...bukannye aku xdgr....lain ler lau umah mcm istana besonye kan hehehe...
eman ~ ibu....dorang gaduh...angah nanges..along amik duit angah la bu
aku ~ suh along pujuk dia..lau x nt ibu kua bilik...ibu letak dorang tido lua mlm ni..
eman ~ ok ibu...

kedek² itu bdk jantan kua bilik.,,siap bwk hanger ko hehehe

eman ~ angah diam la..ibu suh ko diam..lau x nt eman hanger semua org....
angah nye melalak lg...siap sebut ayah...ayah..ayah...aku dgr kan jer...angah mmg cmtu klu sakit hati...
eman ~ angah diam la..eman xsuka la bising² ni...

kakak² lg dua dah wat hal memasing, wat pekak je dorang dah bg angah melalak...
eman ~ ibuuuuuuu....cpt la sini..angah ni bodoh la ayah dah meninggal pun nk panggil ke...

aduyaiiii...eman ni klu dia xtahan..nt ngan dia pun melalak gak dgn xde sebab...dia lak sakit hati lau tgk org nanges ni..sbb xsuka bunyi bising..tp klu dia start nanges xpe hehehe..

aku ~ angah yg beriya sgt ni nape....ko adik ke eman yg adik....ko dgr x dia kata apa...klu doa kan ayah tu xpe la..ni meraung² pggl ayah ni kenapa???...mimpi pun dah takot suh org teman g bilik air...nak suh ayah ketuk pintu ke malam ni...
along ~ oitt ibu  ni...malam ni bu...
eman ~ ko la long bg dia nanges ape hal...(muka tensen tu )
aku ~ dah dah..semua orang diam..g bt keje masing²...jap lg bunyi lagi jaga la korang...
eman bontot aku masuk bilik...c cewek senguk² lagi sambil melayan buku²...c adik bebel lagi tah hape² ( mmg suka mengusik)...aku sambung gosok baju..eman dah amik bantal ngan selimut...bebel²
eman ~ klu org meninggal blh blk ke bu
aku ~  ermmm blh...tp dlm mimpi..x pun nt bulan puasa dia dtg jgk kita
eman ~ takut la kan
aku ~  nk takut ape...kan ayah 
eman ~ mesti mcm antu kat tv tu kan
aku ~ xde la...cam ayah le jugak..tapi mimpi je 
eman ~ oooooo nt eman nk suh ayah beli kepsi ke mcdonald ke 
aku ~ hahahaha..lemas aku ciom dia...klu nk tido mmg gitu tah hape² merepek..dah tido...kacau je org nk wat keje .....dia sambung bebel sambil tgk tv..tau² diam dah lena....kua bilik aku tgk 3 badik lagi dah ngelempang dpn tv (mmg payah skit nk tido dlm bilik sbb kat lua ada astro hehehe) dgn segala lampu menyala..ish ish ish..pembazirannnn....
aku : melayan karenah bdk² nk meningkat remaja ni mmg penat kan

Bubbles 3

Anugerah Dari MaMa

Anugerah Dari MaMa

Meh Kita Nyembang


ShoutMix chat widget

Time


Get your own Digital Clock

About this blog


widgeo

My Photo
ieda Harun
Menghargai setiap apa yang ada,Berbicara dengan hati yang lapang,Sebaik² kejadian Tuhan kerana boleh mendengar,melihat dan merasa...
View my complete profile

♥♥♥♥

♥♥♥♥

Followers

My Blog List

Site Meter