MeMbeBel iTu SaNgaT SeDaP !!!!!!

Tentang Kehidupan Tentang Hati & Perasaan....

Assalamualaikum & selamat pagi kawan²...pagi ni aku tgk 'ym' byk yg tido...tido lg ke weiii mentang² ujan..sejukkkkk..besttttt layan selimut ek..ish ish ish (benonya aku pun ya amat la kemalasan nak drive pagi ni ..bila ujan otomatik la jem kan..dan itu amat la membosan kan huhuhuhu...tp di sebab kan today aku hafday,so aku redah jugak la...hari ini aku hafday okeh, nak g JPN collect anak aku nya IC, nk bawak angah g klinik GG semula (smlm xleh cabut sbb gusi dia bengkak), setel semua tu baru gerak balik kampungggggg...so abah² ngan mak² get ready okeh..anakanda pulang nak makannnnn hehehehehe....tapi sebelum tu aku nak titipkan beberapa perkara...

Perkara I
Semalam aku dapat email dari kawan baik aku Siti Noorain Ghazali, dia g tau abah dia dh meninggal...aku terus call dia....kesian Ain,13 ogos hari tu dh meninggalnya tp telefon dia rosak so xleh nk contact kawan²...sabar lah ain, paling tidak ko ada anak untuk menceriakan keadaan...kehidupan perlu diteruskan wlupun tanpa org tersayang....al-fatihah buat Pacik Ghazali, semoga rohnya di cucuri rahmat..amin.


Aku jugak nk wish awal² tuk perkara² seterusnya hehehehe....layan

Perkara II
Hepi Besday Buat OKLIZ@NORALIZA@MAKHAYAM kui kui kui....moga sentiasa berbahagia selalu walau di mana anda berada...sesuai sangat dh mencari ehem²..ke dah jumpa kat tanjung tu hehehehe...any way selamat ulangtahun sayang ku Liz...31 August.

MySpace Graphics & MySpace Layouts


Perkara III
Juga Hepi Besday Buat Cocondong@Rez...Buatlah apa yg terbaik untuk dirimu & keluarga tersayang...Semoga apa yg dihajati akan terlaksana satu hari nanti....Selamat ulangtahun awak (31 August).

MySpace Graphics & MySpace Layouts


MySpace Graphics & MySpace Layouts

Perkara IV
Sambutan Kemerdekaan ke 52 untukmu Malaysia..........
Salam Kemerdekaan Buat semua ANAK MALAYSIA....Semoga Negara kita Aman Harmoni Sentiasa....(Cenonet le pulak bendera aku ni ...adeyyyy belasah je la ye, jadi le dari xade hehehehe)



Perkara V
Hepi Anniversary Buat J@J@ & The Rock hehehe...semoga ikatan yg terbina kekal selama²nya....31 August jugak kan...gaduh² laki bini tu biasa la kan, mengeratkan lagi tu lau gaduh kekekeke...amik bunga ni (masa ko kawen aitu ada x baling² bunga,ni amik g baling kat sape yg agak² nk nek pelamin tahun ni hehehehe)

MySpace Graphics & MySpace Layouts



Perkara VI
Aku nak balik kampungggggggg hehehehe..so insyaAllah kita jumpa lagi selasa nanti,mana yg balik kampung tu hati² drive ok,doakan juga aku & anak² selamat sepanjang perjalanan....adiosss

DEE........percaya atau tidak ko kena percaya hahahaha....aku saje je nk bg 'Dee' lg jeles sbb dia jeles jiran opis dia balik 3.30 hahahahaha...ko tgk aku balik lg awal tau...masuk kul 9 balik kul 3 tau....tapiiiiiiiiii ha ada TAPI le pulak...

Benonya aku mintak pelepasan dari Bos sebab nak bawak anak dara aku (angah) g dentist...saki gigi u, dr ptg smlm berteman ayo mate jew...mentara nk tgu bukak pose tu..kesiannnn..nk buka pose alang2 dah ...tahan jugak la..dh time buka bukan dia makan pun, dh gigi ngungap ngungap sakit kan...mlm td dh g klinik (bln klinik gg) amik ubat je...so kul 1 td dia dh batal pose makan ubat ...call je meraungggggg, x senang aku nak wat keje di buatnya huhuhuhu....

Bos aku ni pun satu..byk lak koje yg dia letak kat meja..saje je tau...jeles la tu aku duk merayap je hehehehe....tp xpe yg penting koje yg bos suruh dah siap..so aku leh enjoyyyyyyy tp nk balik la jap lg...esok je la aku continue aku nya enjoyyyyyy...anyway 10Q la bos bg aku balik awal hr ni...pas g dentist leh aku tinjau² bazar ramadhan (org sakit gg duk diam² dlm keta hehehehe)

Call doktor Dorayah masuk voice mail lak...tido ke hape doktar ni....aku redah ja la klinik dia..harap² dia ada kat klinik..aku suka doktor ni pya servis, lemah lembut sopan santun, baik budi hehehehe...

So aku hentikan mengarut aku ni..bolan pose ni xelok bebel kan nt kurang pahala,lg pun tekak cpt kering kekekeke....adioss....

Assalamualaikum & Very goog morning semua...cecece gaya cam nak sleng omputeh ek...pigi dahhh...sebeno²nya tujuan aku wat n3 ni nk mintak maaf kat kawan²,sedara mara & sape² la yg ada send mesej kat aku 2,3 hari lepas....meh aku titipkan perbualan aku ngan 2,3 org yg menyedarkan aku ttg masalah 'inbox' aku tu huhuhu...

I. borak aku ngan mama kelmarin..
aku : ingatkan mama cuti,upenya tenet sengal ek
mama : laaa mama dh anta mesej kat ko, x dpt ke..
aku : xde lak ma...inbox cute clear je...
pastu aku relex borak la bla bla bla...

II. borak aku ngan sepupu smlm..
aku : anta mesej kat dia ( cpt la skit tie turun.minyak kering ni)
atie : dia call.....la kak cik xdpt ke mesej anta td...
aku : mesej apa....xde pun
atie : tie meting lagi ni tgu jap ek 10 minit...
aku : adoiii sengal aku di buatnya...ok2 jgn lambat.
tension aku weiii jln sure jem kuar lmbt ni....aku belek2 fon apa kes lak fon aku ni...aku send blh le....receive x blh ke pulakkkkk...lantak,aku geram gak ni tgu macik ni x turun2, call mak untuk sejukkan hati hehehehe...

III. borak aku ngan adik...dia call sblm buka ptg smlm...
adik : assalamualaikum kak cik
aku : wkslm
adik : org anto mesej byk kali pehal x balas, x bayo bil ke...oooo klu bopren rajin layan ek..org anto mesej haram xnak balas, minggu ni jadi x blk kampung bla bla bla..bingit tinge aku dengo aihhhhhhhh..
aku : oittt sabo dgo ni dulu ek...org pun xtau le kenapa ngan tlfon ni... call, recieve call, anta mesej ok je., tp mmg pelikla 2,3 hari ni inbox org clear je...sunyi sepi inbox tu xde cite...
adik : looor ye ke,xde le bopren anto mesej ek hahahaha
aku : ada rase nk mkn pelempang ke buka ni...
adik : sabo² hehehehe...guro pun xblh, tau le lapo...bla bla bla...end call

pelik la kan, aku mula la geledah ape la penyakit tlfn aku ni...aku call adik ipa aku, dia srh check kat delivery report, ok je..gerammmmmmmm .....dah nya aku off je, cabut bateri semua...azan dah bek aku mencekik dulu...pas magrib aku on semula...alahaiiiiiii bederet mesej masuk kekekeke...mmg sengal la, inbox aku pun nk 'kuasa' jugak kot hahahaha
So aku nak mintak maaf sangat² yg anta mesej aku x reply...mungkin ada yg tercari² & tertanya² kan kenapa aku berdiam diri.....tanpa sengaja okeh aku menyepikan diri hehehehe, so mlm td inbox aku kembali pulih, test send & receive mesej dr ara ngan ijat.,succes hihihi..alhamdulillah...minta maaf la ye...

aku : memang boring xde mesej kat inbox....ingat kan org dh x ingat aku dh huhuhuhu


Very simple to do benonye (hahahahaha mentang² dah siap bongkak le pulak..mintak hampun ma hahahaha)
anyway aku nk ucapkan jutaan terima kasih sayang buat mama kerana send kat aku nota kaki nk cat umah aku ni....simple je jln keja so memudahkan kerja² pengubahsuaian
So pada enie, ara & bulat yg ada semangat nk cat umah tu .....ape lagi....ujung jari je (mmg le kan lau pakai siku... oku le pulak adeyyy mengong aku ni).
Korang jgn segan silu meh la masuk umah purple aku ni...sedondon ngan kaler baju raya aku tahun ni hahahaha..
Pada mama jgn wat lupa lak ye...cabaran sudah di sahut...ni nak gak tya ni TIKET G HAWAI?????
hehehehehe...kalau mama nk tuko tiket g 'Labis' pun okay gak janji ada ikan bakar ngan masak lemak udang galah.sebelum tu amik ni ma wat hiasan raya nt kat banglo mama tu ek...rose kaler pink purple gitu ....muahhhhhh mama


aku : kesengalan hehehehe

Aku nak cite pasal 'kuasa' kat korang hari ni..tengah duk layan sahur,tetiba iman jerit...ibuuuuuuuuu....oittt jaga lak mamat ni ....ye2 je kami ni sopan santun xbuat bising xmau dia jaga,sekali sedar jugak dia...aku pun g ngadap dia..klu lengah kang lagi kuat jeritnya...

aku : nak apa sayang
iman : iman nk kuasa la bu

oittt ngingau ape pulak budak ni...adeyyyy..kuasa apa iman oitt...dlm hati aku tgk dvd sampai terbawak ke mimpi ke, bertuko jd ultraman ke anak aku ni hehehehe..mlm td seblm dia tido layan DVD Ultraman Dyna dia...aku layan lagi bebelnya..

aku : iman nak jd 'Dyna' ke..
iman : Bukan la ..iman ckp nk kuasa la ...ibu ni
aku : iman nak apa ni...
iman : kuasa la ibu mcm ibu ngan angah tu kuasa
angah : ibuuuu dia nk puasa kot
iman : ha la kuasa

hahahahaha..lembab tul aku pagi ni huhuhuhu...nak PUASA upenya alahaiiii...baru aku tingat ni mesti dia ikut cakap sepupunya yg sebut 'kuasa' jugak hehehehe..abis tu iman nak makan ke...dia angguk.....angah dr tadi gelakkan adiknya...hangin le dia,menangis lagi....iman iman 'kuasa' ek..apa² aje la..

aku : dah² jgn nk menangis lak...makan ok
iman : iman nk telo
aku : aduhaiii jam dh kul 5.15 ni...
kang x layan mekak lak dia...goreng la telo jap...sahur la sekali...

abis makan sambung cite katun dia..dahnya pas subuh aku yg lelap dia elok je celik tgk tv..lantakkk janji ko diam dah....dah siap² nak anta g umah pengasuh..

iman : ibu nk susu
aku : aaiiii kata nk 'kuasa'
iman : nt iman 'kuasa' la lagi

tu la dia kekanak....bukan paham pun kan...belasah la iman...time tgh minum susu...aku tanya lagi..'iman kuasa x ni'....'kuasa' kekekeke iman iman...

aku : suka tgk karenah anak² bulan posa ni..mgu dpn meriah lg dak 2 tu blik..lagi macam² ragam nt tu...




Puasa Di Bulan Ramadhan


" Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. " - (Surah Al-Baqarah: 183)[3]


" (Puasa yang diwajibkan itu ialah) beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit atau dalam musafir, (bolehlah dia berbuka), kemudian wajiblah dia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu (daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui. " - (Surah Al-Baqarah: 184)[4]





" (Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah dia berpuasa bulan itu dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah dia berbuka, kemudian wajiblah dia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. (Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan dan Dia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan) dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya dan supaya kamu bersyukur. " - (Surah Al-Baqarah: 185)[5]

aku : Bersyukur masih di beri nafas untuk menjalankan suruhanNYA




Hari ni hari ke 3 umat islam berpuasa,kawan² yg bukan islam pun ada jugak yg nak menahan napsu makan ni kan.buguih la tu..mana tau kot dpt seruan menjadi muslim satu hari nanti..bertambah umat islam lagi...islam itu mudah kan...aku saje nak syer cite 2 hari posa yg lepas...mlm pertama org duk pusu² g masjid aku lak beratur kat spital...iman dh nmpak letih,panas badannya x turun wlupun dh makan ubat..so pas magrib aku ngan adik ipa aku k.sue & jaa g spital....terus ke saringan untuk pesakit demam,batuk & selsema ( khas sempena jejala H1N1 la ni huhuhuhu) nun jauh kat blkg...adeyyyy terasing mereka kesian kan...iman kena amik darah lagi,buat kali yg ke 2 dah ni...hari tu rabu dah amik kat klinik kesihatan seksyen 7, la ni demam je terus g klinik kerajaan je,wlupun orang ramai tp rasa lebih yakin...yg penting kena sabar.
temp. iman masa tu 39..2 mmg panas la, syukur la sebab kanak² kot xyah nk tgu lama², aku nampak staff nurse tu bwk terus borang yg aku isi masuk dlm, x lama pastu terus dpt giliran...so mudah la skit,iman pun dh start merengek ajak balik,jumpa doktor cek & apa lagi kena amik darah lagi...adeyyyyy aku bab ni la xtahan,leh menitik air mata aku di buatnya,mmg la sikit tp budak² kan, tp nk wat camner..terpaksa jugak,dia pun cam tau je sbb hari tu dh amik darah, cepat nya sorok tangan...atendance tu dh senyum je kat dia..melalak le tp jap je..xpe la yg ptg cepat sihat...dpt result...alahai tekanan darahnya rendah, suspek denggi pulak..ye la demam dh lama....aku dah dup dap dup dap (dlm hati jgn la admit spital,dh la mlm posa ni..) duk doktor² bincang nak wat camner....ada sorang doktor suggest xyah admit la, tapi esok pagi janji datang lagi amik darah tuk follow up...laju je aku angguk...syukur blh balik...aku pujuk iman minum 100 plus je ,sib bek dia dgr kata...
Sahur pertama aku sorang je...syahdu jugak tp positif la kan...makan la seadanya, smlm ijat pesan kejutkan dia..aku call dia suruh bangun sahur...duk umah kawan lak dia ek..kata sorang² ampes ko ijat hehehe...adik ipa aku miscal je tah bgn tah tidak, jgn tido pengsan udah le kan kang lapo kome jugak hehehehe...iman aku rasa panas dia sama je...balut je bdnnya ngan towel lembab...pas sahur relex jap layan tv mentara tgu azan, pas solat subuh, aku sambung tido sblh iman...tau² kul 8 huhuhuhu...huargggggggh malassssssss nya nk bangunnnnnnnnn...
Tapi ingat pesan doktor mlm td, aku kejutkan hero kecik siap² nak amik darah lagi pagini, dia dh meregek dah, nak balik kampung katanya..adeyyyyyy, ke lain lak dia nk pergi...pujuk pya pujuk berjaya gak amik darah..dpt result alhamdulillah darah dia normal, so doktor kata sementara ni jgn bawak dia keluar tempat awam, duk umah je, kalau x ok jugak pas ni kena admit wad jugak la sebab nak tau kenapa demam di berpanjangan...abis je aku bukan trs balik tp terus ke tesco...aku nk buat sup ketam la tuk iman,mana tau leh sihat kan dia kan....so tgh hari tu bulan posa tu aku masak sup ketam tuk iman merangkap lauk buka posa aku nanti..iman bebel tanya kakak², alahai baru sehari x jumpa dh mencari je....memandangkan dia x sihat aku call mak mertua aku mintak sape² yg ada bwk dorang blk sini....xdaya dh aku nak menjawap soklan yg sama je...letih la iman.dlm duk menjaga dia tu..adik ipa aku yana call pulak ajak cari air penawar tuk iman (mana tau kot 'ketegur' kan) aku iyakan aje...alhamdulillah adik badik & ipar duai aku ramai yg duk dekat aku...so pergi la bwk iman jumpa 'wak' mintak air penawar, kemeyan bagai le pulak,tp aku x kisah la...yg penting anak aku sihat...
Buka posa adik aku call nk datang umah, srh masak nasi je lauk kuih semua dia beli, seronok jugak xde la aku buka posa sorang² kan...meriah la skit iman dah blh main ngan sepupunya..umah aku mlm tu berasap le ngan kemeyan...bau camni leh wat kita seram tapi aku redah je..pas isyak adik aku anak banak balik, aku pun merebahkan diri le tido,pe lagi kan...tv je bebel tgk aku ....tau² fon aku bunyi...ijat lak kejut aku ..aku set jam kul 5, rajin tul dia ek hehehe..terimakasih la ijat ek teman kan akak ko ni....& seperti semalam pas subuh aku sambung zzZZZzzz...amik ko kul 9 baru bangun hehehe...montang2 la hari minggu kan...aku rasa badan iman dh kebah skit..alhamdullillah....mungkin 'rasi' la air penawar yg 'wak' bg smlm tu...bak kata pacik tu ada la yg berkenan kat dia,teringatkan arwah pun ya tu...rindu agaknya..aku bangun kan dia, mandi, sarapan & makan ubat...tya lagi tu bila akak² nya nk balik...adeyyyyy,sabo le iman....seharian aku duk umah, rasa nk g bazar ramadhan tp malas la bwk iman bersesak ngan orang, adik aku call lagi,ajak g buka posa kat umah abang kat pj pulak. aku tengok demam imam makin reda, so aku setuju la, best kan buka posa ngan adik badik ni...dlm siap² nk g umah abg, adik ipa aku call kata otw dr kg bawak 'angah'balik...so aku tgu 'angah' tiba baru gerak g umah abg kat pj...so 2 hari posa aku buka ngan adik,abang & family dorang.....xla aku sunyi buka sorang² kan...nasib ada adik beradik klu sorang entah, xmau aku membayangkannya...
So hari ni aku start keje dlm bulan ramadhan...iman pun nampak makin sihat wlupun nampak cengkung skit, mudah2an dia makin sihat...senang hati aku nak g keja,hari ni start time keje di singkatkan...yahooooooo....blh blik kul 4.30ptg....sebulan ni hari² leh blk awal, ptg ni plan nk g bazar ramadhan ngan angah cari makanan....leh tahan gak bebel ni, layan keja lak adiosssssss.

Sekadar pesan2an kan...sok nk berposa so jgn lupa pasang niat okeh sayang² semua..kemain seronok nk posa alih² lupa niat...naye je kan hehehe...nak selamat niat sekali sebulan...
pada yg suka bg makan kat jin tu kan..elok² le blaja benti....save bajet beli benda xpekdah tu kan huhuhu
ni rokok sape tah bewok aspa curik ni kekekeke....pa!!!! bek ko ikat bewok ko posa ni kang naye je jd korban kui3Jangan curik makannnnnnnnnn ok.....yg x pose pun nyorok² la lau nk mencekik pun..kita kan bangsa melayu yg kaya budi bahasa....

Tahan sikit napsu makan....tau le lapo sehari x mkn tp jgn la semua nk hentam kang terkejut lak perot semua nk isi...sendiri gak sakit...aku tumpang kesian je

kat mat² rempit (mamarempit dikecualikan okeh hehehe)...org duk bersusun g terawikh..korang jgn nk wat bingit lak ek..kang jatuh ke tergolek dog ke xde sape hingin nk nolong..lantakkk ko la...

So selamatlah bersahur subuh nanti okeh....

aku : tah....anak² balik kampung....sahur milo je kot...masak???? malas hehehe

Terima kasih Ya Allah meminjamkan dirinya,aku bersyukur KAU izinkan dia menziarahi aku walau seketika cuma,kala aku kelesuan,keletihan KAU pinjamkan dia,aku rasa amat bahagia Ya Allah,tidak dapat aku gambarkan betapa aku rasa AMAT BAHAGIA ketika itu,aku cuba bangunkan anak² tapi dia hanya memberi isyarat supaya aku tidak menganggu tidur mereka, aku nk mereka kongsi kegembiraan ini...dah lama aku menunggu saat ini.tika tirai ramadhan memunculkan diri dia hadir, kehadiran yang sentiasa di nanti,aku nak mengadu,aku nak dia mendengar segalanya, KAU izin kan dia hadir...TERIMA KASIH YA ALLAH...atas segala ketentuanmu...aku dapat merasakan wlu tiada kata,hanya senyuman di bibir...membuatkan aku yg lesu kembali cergas...aku keletihan sebenarnya setelah dua mlm setiap jam terpaksa berjaga merawat si kecil yg tak sihat...tangan kecil yang mengengam lenganku melenyapkan semua...tiada lagi bayangnya tapi aku mampu tersenyum dan aku rasa bermimpi lagi bila si kecil tanpa di paksa dengan rela hati pukul 5pg nak makan ubat...mungkin dia juga bertemu dengan orang yang amat dirinduinya...mungkin kan...Hanya KAU yang maha mengetahui...Terima Kasih buat Sekian kalinya Ya Allah...TUHAN KU YG MAHA ESA.

Masih Jelas

Beralih……musim ke musim
Hati tetap serupa
Tiada yang berubah
Dari hari dikau pergi, dikau pergi

Penjara….hidup ini penjara
Tanpa ada simpati
Kepada sang kekasih
Yang dilanda, yang dilanda kehilangan

Masih jelas setiap garisan halus
Bila senyuman kau ukirkan untukku
Masih jelas setiap lekuk penjuru
Menghiasi wajahmu waktu kau renung aku

Ratib sendu….Ratib sendu
Bergetar dalam kalbu
Hingga menitis linang
Dari kelopak mata
Keranaku, keranamu dipisahkan

Masih jelas setiap garisan halus
Bila senyuman kau ukirkan untukku
Masih jelas setiap lekuk penjuru
Menghiasi wajahmu waktu kau renung aku

Masih jelas setiap garisan halus
Bila senyuman kau ukirkan untukku
Masih jelas setiap lekuk penjuru
Menghiasi wajahmu waktu kau renung aku

Sudah suratan takdir begini
Segalanya sementara
Selagi hayat ku masih ada
Kau bertakhta di hatiku

Beralih…musim ke musim
Hati tetap serupa
Tiada yang berubah
Dari hari dikau pergi, dikau pergi
Dikau pergi…
aku : Buat sekian kalinya mutiara jernih ini tidak mampu aku bendung lagi & lagi.....


Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita
bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah
Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.


Kesempatan Ini Aku MeMohon Maaf Kepada Semua Yang Mengenali diri Ku ini, Mana tau dalam kita berhubungan tanpa sedar aku telah melukakan hati kalian...i'm soryyy....Semoga segala ibadah kita di bulan yg mulia ini di berkati oleh NYA.....amin.

n3 ni pttnya smlm aku post to memandang monday always busy (kononje la tu hehehe) makanya la ni baru leh wat n3 ni..bese ujung minggu je celik mata,otak duk pusing nak g mana hari ni..duk umah je bosannnnnnnn kan...bukak astro cite sama gak d ulang²..boring jugak, sekali pas siap nasik lemak menu pg tu..apa kata aku bawak kanak² aku ni p libray lak hari ni...bagus jugak tu kan..so aku gugah je dorang,sape siap lambat tinggallllll...kelam kabut berebut masuk bilik air kekekeke..aku mmg suka mendajal dorang ni...klu x buat gitu..emmmm semua duk peluk bantal lagi...so pas bekfas kami gerak g perpustakaan shah alam, dekat je benonya hihihi,nek bas bini baru 5 kupang je ....tp dh ramai2 ni payah le nek bas kan, nek keta lg senang, lau de wat ragam,masuk keta balikkkkk.....senang kan hehehe...
sampai je libray, adeyyy de pe pulak ramai² kat ruang legar dpn tu...ooooo student² MSU wat event kat situ...dah alang² kan aku join la program 'medical checkup' dorang tu lagipun ada xtvt tuk kanak² kat situ....budak² pe lagi suka bangat la kan..layannn je la...
'Chiken dance' best je tgk nk join segan la kui3..budak² je semua...
Iman pun sibuk jugak tp jap je..pastu lari dh dia...panas pun masa tu..
Iman duk gayakan adiah along & adik
Pertandingan mewarna along kategori 2 dpt no.3 adik kategori 1 dpt no.2 (ada rahsia kejayaan ni kui3)
Student² biomedic busy melayan org awam yg ada masa tu..aku pun bt gak medical test tu...resultnya okay aje...tp gambo result xlepas loading lak..hampehh jew...darah ok, kolestrol xde,yg ptg banding tinggi & berat bmi aku 23.5 (normal la tu hehehe) so mentain kan aje (tp nk kurus skit lagi la...dasar manusia xpenah puas kan aku ni hehehehe)
pastu kami g muzium( depan libary je...) plan dh lari ni hehehe..ptt g libray ibu oitttt...
xde gaya langsung duk kusi hakim ni kan ..mmg xlayak pun kui3...
Replika masjid kebanggaan shah alam bandar anggerik..
Bujang senang,replika je tau..nk tgk keturunan kot ada yg idup le g sawak nun hehehe...
apa pesyen tah budak² ni..cam x puas hati jew huhuhu....
ermmm masjid apa ni ek..lupa la aku kekeke..
pastu masuk la libray,dh panas berjalan² kat masuk libray sejukkkk...nyaman gitu..
ni bukan bace buku,selak tgk gambo je dua badik ni
nk peksa tahun ni tp tgk buku apa dia amik....balik² buku cite gak yg d cari....konon nak masuk sekolah sukan tp tgk le cemana result peksa kan..
ruang kanak² ni xsesak sgt, so tenang dpt tido mmg lena kat sini hehehehe...
abis lepak² belek buku kat libray merayap lak kat sacc mall...ada siran luar 'hotfm' sempena jualan hartanah pkns kat situ...prgram 'hotfm belanja sakan' ...aku just ronda² jer...x tgu pun program tu start...klu dpt join bgs jugak, call hangittt jew huhuhuhu...
Bek kami ronda² je kan window soping hehehehe...
ada lak keta hotfm kat luar...pe lagi ank aku posing le kat situ....
setengah hari merayau², letih jugak, balik makan, berehat ..ingat nk g umah adik last duk umah je la...esoknya aku ada prgram lawatan fama lak ke penutup hari peladang kebangsaan kat melaka...so rehat & mlm layan tv,layan mesej & zzzZZZZzzzz

aku : byk gambo xlepas...nt aku nk set kt 'picture trail' tepek kat gajet lg senang nk tgk kan

Ustaz Asri Rabbani meninggal dunia

PETALING JAYA: Vokalis kumpulan nasyid Rabbani, Ustaz Mohd Asri Ibrahim, 42, disahkan meninggal dunia kurang sejam yang lalu akibat serangan jantung di Hospital Pantai, Bangsar.

Menurut rakannya, Azadan, jenazah arwah Asri akan dibawa ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) selepas ini.

Dimaklumkan, arwah meninggal dunia selepas jatuh pengsan semasa memberikan ucapan dalam sidang media program 'Syahadah' di Angkasapuri, Radio Televisyen Malaysia (RTM) kira-kira pukul 10.30 pagi tadi.

Asri dilahirkan pada 3 Ogos 1969 di Klang, Selangor.
sumber di petik :http://mstar.com.my

aku : Semoga kaum keluarganya berada dalam ketenangan...


Assalamualaikum & Selamat Pagi Semua Sayang ² sekelian yang ada,moga semua sihat sejahtera...pagi ni aku duk congak² cam aku ada utang je huhuhuhu...sekali baru aku tingat daaaaaaaaaaaa.....aku lom jawap soklan cik adik manis aku ..'BULAT' mata dia hehehehe...Lattttttt akak dh ready nak jawap soklan ko ni...donga yo....Len kali Amik Soklan Melayu, Den ni alregik nk jawap soklan Omputeh ni kui²....den pun nk jawap dlm BM gak ..Budi Bahasa Melayu Budaya kita hahahahaha

1)-Beside ur lips,where is the favourite spot to get kissed?
Wahhhhhhhh soklan...ermmmm kalau org kiss kat dahi den raso amat di sayangi sunggguh..cam ada sentimental value gitu huhuhuhu...

2)-How did u feel when u woke up this morning?
Amat bersyukur kerana masih di beri ruang untuk bernafas...terima kasih Ya Allah.

3)-Who was the latest person/people u took photo?
Anak² masa selebrate besday along ke 12

4)-Would u consider ur self spoiled?.
Apa meaning spoiled ni ek...xyah jawp la eh,kang salah lak jwpn tp aku nak tya korang....aku ni buat korang spoiled ke hehehehe...

5)-Have u ever had a best friend who was of the opposite sex?.
Ada,yang lapang tingo nk donga dennyo bebelan, x dga sari cam xsempurna idup katonyo....cam perli den jo kan ish ish ish....

6)-Do u want someone to be dead?
Tidak sama sekali, bukan kosa den nk buat semuo tu aihhhh

7)-What does ur last text message say?
'ida..going to hsptl,wife dicharge today,tq'

8)-What are u thinking right now?
Anak² den kat umah, sekolah cuti seminggu kes H1N1

9)-Do u want someone to be with u right now?
Seseorang yg 'special' gitu ke...nanti2 la fikir eh

10)-What was the time u went to bed last night?
Borak pya borak tu dia dh kul 1pg huhuhu...so better sleep la kan,sbb sok nk kojo, tp mata xmau lelap da adeyyyy...kul 2 kot baru lena...

11)-Where did u buy the tee(t-shirt) u are wearing now?
Time kojo ni jarang la pakai t'shirt, wrong time soklan ni kui3

12)-Is someone on ur mind right now?
Bukan sorang tp 4 orang kui3...jgn la korang gaduh kat umah tu ye anak²..jap lagi kena call wat spotcheck....

13)-Who was the last person who text?(tag) u?.
Ko la lat sapo laie..lau hari² tag mau xsiap kojo len hahahaha

14)-10 lucky person to do this tag?
Sapo je lalu lalang & amik tag ni dialah yang BERTUAH di HATI aku (ada macam ugutan ke hahahahaha) adoiiii apa² pun aku sayang semua yang ada disekeliling aku...Ku gembira disampingmu Tiap waktu disayangi Kudibelai dan dimanja Dengan kasih mu yang murni hua hua hua.....

den : sajo jo jwp guno longat nogori sbb yg tyo den ni org sano hehehe...( tah ye tah tidak) klu merosakkan baso den mintak mahap la yo....


aye : kalo ade yg leh jawap dlm lohgat Perok lagi aye sayang die hehehehe


oitttttt meh kita men kuiz 1 Malaysia ni...aku dh test..cam soklan spm je hua hua hua..aku merayap g umah kengkawan...hamboiii memasing dah ada logo ek,lantakkk layan je la kan...
Aku la palinga bahagia lau dapat iPhone, nak beliiiiiii tidak le kot...byk lagi lebih ptg dr beli natang ni tp klu FREE sape xdak kan hahahahaha..adoiii gonjol le otak aku pas wat esei td huhuhu...sape nak masuk kuiz sila klik kat logo tu ek..
cantik sehhh natang ni kan...

kuiz yg aku dah join tadi...saje gatai nk syer ngan korang ni kui..

aku : saje gatai tangan,tah betui tah tidak step yg aku polo tu..lantakkkkk

kes I
ptg smlm aku g bawak iman ke HTAR tuk wat check up susulan 'bird' yg satu ketika brmslh, seperti biasa jln pekan Klang jem gila babeng la kan...masih dlm pembinaan....adusss hati aku gabra ya amat,oppoitment kul 3, skrg dah kul 1.40, dlm keta aku doa pas pekan Klang ni jgn la jem lagi....nt daftar lambat, nk jumpa doktor lg le lambat kan, itu yg aku x sanggup,penantian itu satu penyeksaan ok....and thanks god pastu tu perjalanan lancar,aku doa gak ada la parking sebab time tu waktu melawat,sure payah nk cr parking,mmg dah agak la..parking sesak sungguh, nak lalu cr parking pun seksa sbb dah dabel parking, tp klu kita 'sabar' sure DIA tolong kita kan..kebetulan sorang abang (nampak tua la dr aku ok hehehe) bg isyarat dia nk kuar parking, Thanks again to Allah,aku di permudahkan,mata mutak tu aku dh kebil² (dah time tido dia tu lau kat umah pengasuhkan....) sblm dia mintak dukung aku suruh dia pakai sandal otomen dia,mood ok lagi dia senyum sempoooii je..selamat xyah dukong hehehehe....tepat jam dua, aku letak kad appointment, misi pun lom bukak lampu sebab lunch time tp dlm bilik tu ramai dh nunggu, xpe la yg ptg aku sampai pada masanya, x lama pastu no giliran sampai, ada le 15 minit kot jumpa doktor & thanks god again anak aku 'discharge to opd' (maknanya xyah sunat la kan) tp doktor tya gak le klu² aku nak buat jugak dia leh uruskan memandang kan umo iman dh 3thn, aku mintak excuse nak call abah aku dulu, bincang pya bincang aku amik keputusan xpe lah ,lg pun dia dh ok, abah pun kata itu le sorang anak jantan ,biar dia skolah dulu la,klu pjg umo abah nk wat knduri masa dia sunat nt ,so doktor pun kata okay la tapi anything happen again please refer HTAR ok...aku angguk je cam burung belatuk, dalam hati biarlah anak aku sihat sepenuhnya...thanks doktor Haikal, dah mcm kawan dah ni, sbb wad kanak² spital ni dah mcm hotel aku je dulu,masih lagi dia kenal aku ,terharu sungguh rase huhuhuhu..sekian abis kes iman ngan HTAR, kejap je sblm kul 3 dh berehhh...

Kes II
Perot lapo dah time tu..maklum td x sempat nk lunch kua ofis terus amik iman,kejar masa kan (klu masa yg kejar aku cemana ek...menggong jap kui3), tya gak iman nk makan x,dia kata dah makan kat umah mama, so aku belikan susu coklat uht tuk dia, malas lak nk g cafe spital tu , aku makan kat umah je la, tp masa drive balik tu otak aku berpikir lak....klu trs wat ic (kad pengenalan ler) along sempat lagi ni, so aku terus dail kerah dorang siap² nk g plaza masalam ( lepas ahli majlis terjun tkt 11 dulu tu ni fisrtday aku 0g situ...) masa tu dorang dh golek² dpn tv nak tv....oitt nk tido tgu mlm ok, jommmm....apa kan daya kose ditaktor dh gema kan nak xnak dorang kata..yelaaaaaaaaa (cam x ihlas je bunyikkan) tapi ada aku kesah, cpt setel senang idupkan hehehehe...& xjadi aku nk mencekik, amik along & angah terus g jpn plaza masalam, sampai kat lobby fauhhh ramainya ahli politik duk kumpul² kat bawah tu, sempat gak aku curi dgo ( cam bionik gak tinge aku ni kekekeke) perbualan dorang, isu 'arak'......adeiiii org duk runsing ngan H1N1, x abis lg layan isu arak ek..haaaa lantak le korang, malas aku nak campur cececece klu aku ahli politik mau gak aku campur tu kekekekeke..naik lif ke tkt 6 buat mykad....sampai je nak amik no, aku kena turun tkt 4 pulak p'state ic aku ngan sijil kelahiran along,layannnnn....pastu isi borang tgu giliran, ramai jugak org time tu, perot aku bunyik dh ni..adesssssss sabo sabooo...sampai giliran, duk pengawai tu isikan rekod, tetiba dia kata.....gini perbualan aku ngan pengawai smlm tu nama dia masrul (jawa kot ni tp senyum je dia, myb menyahut seruan kempen pensijilan 5S jpn la ni kui3)
en masrul : pn nk letak nama dlm ic anak pn camni ke, xde binti
aku : looor ye ke en, klu letak binti boleh x en (bt2 tya tp sbnrnya aku mmg nk tya pun hehehe)
en masrul : sijil ni Perak yg kuar kan (anak aku kod 08 okeh) .pn kena g tkt 7, tya kat pgwai yg betgs kat situ
aku : pulak ....sy kena naik tkt 7 pulak la ye
en masrul : camtu la, tp yg ini sy key in dulu, pasni pn try tya kat sana ok
aku : angguk je la...(apsal le aku leh x perasan, yg benonya sijil along ni kali ke 2 yg lama ilang tu yg x bape nak tgk tu kan)
pas amik gambo semua, tgk jam 4.30 ada masa lagi ni, nak alang2 aku naik la tkt 7,nk tya leh buat ke....amik no lagi huhuhuhu...so tired, time tu org xramai dh ,ye la pintu opis nk ttup dh hehehe...aku jumpa cik melin pulak.
aku : sy nk tya la cik, cemana klu sijil lahir ank sy xde binti, sy nak mykad ank sy ada binti...
melin : sijil ni bukan kuar dr sini, emmmm kejap ya puan sy tya pengawai atasan saya...
aku : angguk je
melin : sy kena call jpn Perak dulu la pn, tgk rekod kelahiran , dah buat cabutan kali kedua kan...
aku : angguk lagi (bape kali da angguk hari ni hehehehe) tunggu & tunggu...
melin : sekejap ye pn, sy tgu report dari Perak dulu,dorang tgh check rekod..
aku : angguk je ...
masa tunggu report dari jpn Perak tu aku borak² jugak la ngan cik melin tu, oooo ayah dorang dh xde eh, ni yg bongsu?, a ah aku kata, masa tu iman dah siap tarik kusi duk dpn tv kat situ, dari jauh dia jerit 'ibuuuu kat sini xde astlo ke' (bese le pelat dia kan) muka aku yg sawo2 matang ni tetiba jd pepel..adoiiii dak iman ni , nyaring sungguh sore dia ....semua pegawai yg betugas tu mengekek gelakkna dia, ada yg balas, xde dik, bil astlo mahal, macik xlarat nak byr...hahahaha adoiii iman iman...meriah tul dia kn, mesti kat umah mulut xmau diam, haah kat umah cam joyah mulut dia tu huhuhu...sembang pya sembang dh kul 5 dh...cik melin tu kata lagi,muda lagi pn ni, i'allah ada jodoh tu nt...chitttt kesitu lak dia ek.....aku senyum je, peramah le pulak macik ni kui3
melin : ok setel dah tp kena wat cabutan baru, pn isi borang cabutan ni .nt sy kuarkan sijil baru, kena byr rm5.
aku : angguk lagi (lama gak tgu tp aku tgk pengawai tu mesra so aku selesa la wlupun perot aku lapo siot huhuhu)
dapat dah sijil yg baru, aku tgk cik melin tul call, aku dgr dia mintak tlg pgawai tkt 6 setelkan prblm aku , ejas semula rekod buat mykad td....thanks a lot.....aku amat terharu ok, dia sanggup nk tolong aku, dlm otak aku dh pikir dah kena dtg lagi sbb dah kul 5 lbh dh time tu...
cik melin : sy dh call tkt 6,pn g jumpa en masrul td tuk ejas semula rekod, dia tgu kat bawah, aku salam & ckp terima kasih kat dia, dia siap peluk aku & kata 'jadilah ibu terbaik untuk anak² ni' adusss terharu sungguh aku,genang air mata aku d buatnya ( aku mmg kalah lau org ada unsur² mcm ni )
turun lak tkt 6 semula terus jumpa, masa tu xde umat dah, kami je anak banak deme layan kui3....isi rekod semula,along skali lagi amik gambo...kul 5.30 baru setel semua masalah, pas 2 mgu aku leh dtg collect mykad along...setel dah kes along....terima kasih banyak² kat en masrul, cik melin & pegawai kat jpn plaza masalam, semoga mendapat taraf pensijilan 5S tu .....masa turun aku rasa cam bintang² lak. myb sbb lapo & letih , mentara along ngan angah cr mkanan kat bawah tu aku ngan iman relex jap kat parking, sampai umah terus solat aku lelap trus, penat sungguh hari ini.(langusng xdan nak layan 'wadi unung').sedo2 kat kul 8, lena btl kekekeke...mlm sembang lak ngan cun (masinkan cun ym kita siang td kekekeke) & rez ( sampai lelap tu dgo cite bersiri aku ..ampeh tul kui3)...abis la dolce amira mata aku nak katup dh, kul 11 kat kul 12 aku dgr tipon aku bunyik..adesss sape lak call ni..tgk nama emmmm dah lama dak ni xcall,x angkat kesian lak, borak la kejap (ada ke kata sore aku seksi ape kes, sore nk pejam ada le huhuhu) pastu aku samb zzzzZZZzzzzz...lena sampai subuh...

Kes III
haaa pg td otw g keje....susur kuar je masuk federal higway...tu dia sesak nye..pe kes ni....hujan renyai masa tu...xcdent bawah jambatan uitm upenye....dah alih ke tepi tp bese le rakyat mesia mmg prihatin kan hehehehe..aku pun jeling² gak tgk...depan skit ada lagi kat persiaran kayangan pulak...adoiii van melintang tgh jalan...nk kata ada angin lintang ni bukan kwsnnya adeiiii sure brek mengejut tu...2 biji keta dh ciom2 montot blkg mungkin brek nk elak van tu...sesak lagi....tp still leh gerak la laluan ketiga clear...pastu masuk susur ke sg buluh, loooor lori lak rosak , adehhhh pelan2 la jalan...nk masuk U2 kat trafic light xcident laaagiiiiiiiiiiiii....hr xcdent se shah alam ke gamaknya hr ni ...aduuyaiiii...and akhirnya aku sampai ofis kul 9.35 PAGI....APA KES kui3 , merah attendance aku hari ini huhuhu...apo nk d kato kan...lom sempat aku nk bg salam, bos aku dh dulu bg salam kat aku.....aku jawap sambil senyum sempoiii le...sekian le kes² yg aki lalui dr ptg smlm hingga pagi ni...adiosss

aku : sengal...cam buat essei le pulak ek, td baru je komen smainya esei hahahahaha

Payah tul nk lepas post N3 hri ni..busy sungguh mcam pm dah aku hari ni huhuhuhu...tapi aku nak nyelit gak sebelum aku afday hari ni hehehehe...malam tadi aku wat besaday party (mcm beso je party ek hehehehe) ngan anak2 aku je, nak posa pastu nak raya, kena bajet tu weiii...so call je dorang nak mkan apa malam ni, nak selebrate kat luar...no no no skrg bahaya udara kat luar tu....mcm2 virus ada, duk umah lagi best,pas makan leh belonggok dpn tv kan..jimat pun jimat hihihihi...so korang layan le, mana nk rase kek coklat ni meh le amik jgn memalus okeh...
Anak aku yg no.3 tu (adik)kata pe, 'pandai le ibu ni beli kek, buah merah tu tuk anak², anggur tuk ibu, buah kuning tu tuk 'mak yang''(lupa nk gtau mgu ni sepupu aku ada kat umah, baru abis blaja kat utm,baru dpt keje kat worldwide,so baru² keje ni dia duk ngan aku,g keje pun leh sekali sebab sejln sonang kan,aku x bape close ngan sepupu ni sbb duk jauh tp x tau le sebulan 2 lg cemana,klu serasi ok je dia duk ngan aku, aku xde halnya yg ptg jgn malas hehehehe..)aku tgk kek tu cam sedap je, x terpikir lak pasal buah² yg ada kat atas kek tu...adikk otak ko mmg jalan je kan huhuhuhu..

makan mlm kami semlam..nape lak gambo jd gini ek..lantakk le ko gambo aihhh,x kose aku nk ejas dh, x cukup time ni hehehehe...
Besday girl ngan mutak...bahaya mutak kecik ni,kek lom potong dia dak colek skit, nk rase katanya..

acara kemuncak majlis.....pe lagi potong le kan...terliur memasing nak makan tu hehehe

Tapi seblm tu meh kami posing dulu anak banak...iman siap kata..'ibu nk g mana ni',heran apsal pakai key,mcm nk jalan lak ek...hehehehe adoiii nak interprame kena la pakai key kan..byk mulut tul mutak ni...

So apa lagi makan time...belasah je la apa yg ada kan...

Ni ceri untuk iman okehhhhh...

Nampak tul adiknya tulang pas demam 2 minggu kan..la ni baru lega batuk selsema dia..

Ikut dan memasing je nak makan kat mana...tu dak 2 tu mmg 'hantu tv'......makan tido semua depan tv...tp keje sekolah sori ek...klu dpn tv 4 hr 4 mlm pun keje xleh siap...

Dah kenyang la mutak tu, pe lagi dia mmg suka buli akaknya, nt akaknya balas melalak le x puas hati..kekanak...sakit tul telinga klu dgr dorang gaduh tp 5 minit kang baik balik...letih mulut je bebel srh diam kan...beh baik biarkan je...jgn gaduh berpisau bagai dah le....

abis makan...pe lagi tv time, sblm magrib mmg semua dah setel keje skolah, lagi pun mgu ni start ujian bulanan, keje skolah x byk...layan BIONIK ler mentara dorang nk lelapkan mata & pasti nya abis je bionik semua dah masuk alam mimpi dah, bersepah tido dpn tv hehehehe...aku solat & tido le sekali...gerimis lak tu kat luar, pe lagi ZZZZzzzzzZZZZ ler kn..adiossssss..

aku : kena cr date lak nak wat ic anak dara aku ni

Bubbles 3

Anugerah Dari MaMa

Anugerah Dari MaMa

Meh Kita Nyembang


ShoutMix chat widget

Time


Get your own Digital Clock

About this blog


widgeo

My Photo
ieda Harun
Menghargai setiap apa yang ada,Berbicara dengan hati yang lapang,Sebaik² kejadian Tuhan kerana boleh mendengar,melihat dan merasa...
View my complete profile

♥♥♥♥

♥♥♥♥

Followers

My Blog List

Site Meter