MeMbeBel iTu SaNgaT SeDaP !!!!!!

Tentang Kehidupan Tentang Hati & Perasaan....


Sebelum cuti bek la aku amik 'award' blogger yg cantik ni hehehe....bukan senang tu nak dapat anugerah cantik ni....ade ala ala mis unibes ke ma kui kui kui....anyway tenkiu mama kerana penganugerahan ini....'award' pertama untuk 2010.....pasni mane2 blogger nk bg 'award' di alu² kan hehehe (dulu suke tampal² award ni tapi bila tukar cat baru...ilang semua huhuhu...)

Dah amik 'award' ada keje lak ek ma ish ish ish....

1. Thank & link the person that gave you this award...tu kat nama 'mama' da letak link...setel...

2. State 7 things about yourself ( cam penah ku bace ayat ni tapi d mana ek hehehe...)

2.1 ~ Baik hati  (dah orang kata gitu so aku kena pasrah kan hehe)
2.2 ~ Tapi ada gak orang kata kdg2 aku senget kui3 (hampeh la korang)
2.3 ~ Suka berkawan & aku harap kawan² jujur ngan aku
2.4 ~ Amat mudah memberi kemaafan wlupun perkara tu amat menyakitkan
2.5 ~ Suka start keta meronda ngan anak²....pusing² area shah alam pun jd janji meronda kui3
2.6 ~ Makanan yg xbpe leh masuk tekak aku .....tempoyak ( aje hampeh anak perak xreti makan tempoyak ek hehe),tapai , nenas, tauhu...aku pun xtau la nape..dah try makan tp nanti kan takat tekak yg je..ngan indung² pun kembang nk telan makanan ni hehehe...
2.7 ~ Suka geng ngan kanak²....wlupun aku ni grrrrrr garang  kekeke..anak² buah suka tau ngan aku ...pelik tapi benar kui3.....


3.  pass this award to 15 bloggerz that you've discovered and think they are fantastic....

alamak cmner ni ek mama dah amik dulu la hehehe...untuk adil kan...sape je bace blog aku ni...SILA JANGAN MALU² AMIK 'AWRD CANTIK ' ni okeh!!!!!...terutamanya 'FOLLOWER' aku hehehe...merah ni bukan tanda marah tp kaye ngan kasih sayang tau kui kui kui kui...

aku : ikut rase byk idea nk wat n3 tp penyakit M dan tenet yg agak lembab memualkan aku kui3.....alasannnnnnn


 (aku copy dr posting aku tahun lepas)
Makanan yg paling aku suka kala aku blk kampung....apam yg di buat dari tapai nasi...air tangan 'mak yung' aku,klu nk makan ni aku msti call awal2 pesan kat mak suh 'mak yung' masak...rase & tesktur yg lembut tu perghhhh..nyummmy tapiii huhuhuhu..pas ni xde lagi dah...sebab kan...

Kemarin  24 March 2010....kul 1ptg camtu aku dpt sms dari adik aku...' kak,mak yung meninggal baru jap tadi...nak blk kg x'.....aku rase cam x caye jer..terus call abah...hurmmm mmg betul .....'mak yung' pengsan & terus pergi buat selamanya...innalilllahiwainnalilahirijiun....alfatihah & semoga 'mak yung' aku tenang di sana...

Aku Setel semua keja,kul 3 ptg cmtu gegas balik kampung, adik yg drive...anak2 yg sekolah semua tinggal.... mlm blk shah alam semula sbb soknya bdk2 ada ujian sekolah....masa tiba kat umah 'mak yung' aku ,da ramai sgt jiran tetangga...alhamdulillah...dia pun ramai kawan tp aku xleh tahan sedih tgk  'pak yob' (asben dia)....hanya air mata dia jer yg keluar.....'

'pak yob' mmg dah xbpe sihat lepas anak bangsu dorang  meninggal tahun lepas sbb kemalangan jln raya...lom sampai setahun 'mak yung' lak pergi....lagi la 'pak yob' sedih.....aku xleh lupa masa awal anaknya meninggal dulu...aku yg biasa bergurau senda ngan dia pun..dia x kenal tau...hari² menangis ingat kat anak nya..sebab yg bongsu tu la tmpt dia bermanja & masih tinggal ngan dorang.....tapi semua yang berlaku sudah ketentuan dari NYA....la ni aku x pasti la sape lak nk jaga 'pak yob' yg kdg²  lupa tu...semua anak² nya lelaki & kerja kat kl ni....aku harap adik² aku tu semua berbincang la mcm mana nk jaga abah dorang...'mak yung' pasti gembira di sana klu korang bekerjasama menjaga abah korang tu....semoga 'pak yob' tabah dengan semua dugaan ini & 'mak yung' damai bersama orang² yg beriman..amin.....

aku : last aku mkn 'apam' ni masa aku blk cuti sekolah hari tu....'mak yung' buat tuk mjlis kenduri kat umah mak cik yg lain..tp aku ngan ank buah aku g amik bwk blk hehehe...buruk tul kelaku huhuhu

Tajuk x menahan ek hehehe...tu slogan ar sempena kempen isi minyak leh menang RM 2 juta (haram xde luck aku nk dapat wlu sengget pun huhuhu)....event sabtu lepas tapi baru nk post cite hr ni ??? hahaha..malas tul aku aihhh....hurmmm kita sambung je la cite ni ek...kunun aku  nk p anta je bdk2  tapi bila dah smpai sana..byk lak game..aku pun join le dua kaki hehehe..layannnnnnn....
Paling dorang suke klu de kalering kontes ler kan...klu di kira leh bukak kedai le kumpul kaler² ni semua tp tu ler...asal dpt jer guna..hat lama lempar dah....eman jap jer..hangit² taik ayam nk mengaler nyer...suke hati ler eman...yg penting kupon  A&W tetap dapat kui kui kui....
 Last game....'Chiken dance'...tarian gedik2 kekeke..best ni ...tgk je la 'bear²' tu ..ke lantai sudah perot....boroiiiiiiiiiiii sgt kui kui kui....penceria suasana la maskot A&W ni hehe
Dah peluh² pas game..ape lagi sesi bergambar la kan...pames la 'bear²' ari tu....sakan kena peluk ngan budak² yg rata² nya anak yatim cam anak² aku huhuhu....


Mula cam takut2 je tp bila dah 'bear2' ke hulu ke hilir je..ilang la jugak rase takut tu ek eman hehehe..bear² ni mmg gedik ....suka la ko 'bear2' ek.... org duk peluk² .....aku x hengen la nk peluk ko sbb aku tau ko jantan kui3....tp orangnyer mmg cute (aku jumpa mse dia nk pakai kostum hehe) sesuai la ngan bear2 yg cute tu hehehe....

aku : aku ngan along join game 'countdown','crazy puzzle','tresure hunt' tp hampeh jer...byk soklan tntg F1 jer ...mane le aku tau hehehe...tp dpt gak la towel primax 95 tuk countdown..tu pun along g tiru jwpn org len kui3 shhhhhhhhhhhh.

Tu dia kalau sesekali berjumpa....x plan pun ...pg smlm aku jumpa kawan tmpt keja lama kat fb c 'labilabi' ...dah lama xjumpa dak 'labilabi' (huduh tul nick ko kui3) ni....dah borak² tetiba dia kate best lau dpt kua lunch leh nyembang pjg huhuhu...tetiba akal aku jalan....so contact la mne kawan² yg tmpt keje dekat² ngan tmpt aku..dak 'labilabi' ni pun dekat subang permai jer so ....anytime dia leh kua...kunun

Caling nye caling...sekali 'labilabi' yg xleh join....xdpt permit kua hampehhh jer ko..sudah nya ni ler yg dpt...'pura','abg zaki', aku & 'ain' je lepas...melepak kat mekdi giant seksyen 13 jer....besttttttttt sgt bila dah jumpa...memasing dh kembang kui3...agaknya kita dulu stress la duk 'Pedma' tu layan kenah bos..la ni masing² keje dah kalah bos hahahaha...

'Pura' keja kat seksyen 13 ngan syarikat hartanah....'abg zaki' ngan syarikat perumahan & ain lak wat it bisnes ngan member dia...alhamdullilah...semua kawan² ex panasonic aku leh hidup wlu campak kat mane skali pun huhuhu...dulu dh biasa ngan undang² jepun..la ni cam freedom ek kat tmpt keje baru hehehehe.... 

tapi tu la...2jam rase cam kejap sgt...best aku layan cite abg zaki yg dh bukak 'taska' bijak tul buat duit...tetiba lak aku rase nk bukak 'taska'..tp kawasan umah aku mne blh huhuhu....next k'org plan nk kumpul lagi ramai nk wat dinner lak....makin ramai kawan lama dah add kat fb tu...berbaloi gak ada fb tu kan hehehe....

aku ~ Persahabatan tu  xkan putus selagi ada nyawa...

Aku lak yg poyo lelebih ek, tp ini la peluang nk ct pjg skit kan,klu hari lain bdk² lak ponteng,mne leh kan kan kan...aku plan baik nya nk balk kampung ( dah itu je plg best aku rase,selagi mak abah aku ada tu jer tmpt plg best aku nk g, lau blh hari² tp apa kan daya, xkan nak bergantung ngan mak abah je kan..over la tu hehehe)


so sabtu lps sampai selasa smlm  aku melepak kat kampung jer...jenuh la anak² aku lepas gian men beskal,sampai berparut² le jatuh beskal kan..lantak..aitu xpuas kot kayuh beskal kat bukit cerakah tu huhuhu...aku???? pe lagi makan,melepak,tidooo kui3....pelik tul perot lapo jer lau duk kg....lumba² cam ikan lumba je aku,adik ngan ank buah....bak kate abah 'aje kesian tul abah tgk kome ni,mcm sebln x mkan' hakhakhakhak pedas²....tp ade ke kesah....dah abah masak jer ( ade ke patut...) anak² balun jer...kan selalu pun kan hehehe...bila dah ptg aku merayau nek moto pusing keliling kg...best tau...tingat zaman² skolah dulu..rata merayau nek basikal ramai²....haihh mne le g kawan² aku...tp kan pagi isnin tu aku g beli roti canai aku jumpa kawan skolah aku mase form 5...ermmmm dh belas tahun tu kan...mentara tunggu roti canai siap ..dan lagi aku borak² ngan dia hehehe..sempat lak tu plan nk wt reunion..tp tah le leh jd ke x...wait & see je la hehe..

Lagi satu aktiviti anak² aku lau kat kg...'cyber cafe' kalau senyap je ..dah sah le hilang g cc..tinggal eman ngan kazen² yg kecik² je men...tp cc tu xjauh la dr umah abah...sng nk monitor...agak² lambat ng atuk nya g hambat suh balik hehehe...

Dan paling best..la ni musim org tanam padi....air dlm petak sawah tu mak aiii best berkubang..tp aku segan la pulak kan...kang ada lak kate xsedo diri dah tue...tp dalam hati tu ...klu dpt berkubang ni best²....sonok tul dorang bekubang kui3....tp sayang kamera aku meragam le eman p godek².....lau idak best tu snap time dorang mandi lumpur....kalah dah kerbau pak aji talib hehehe...tp jap jer....pacat byk wehhh...bahaye²....

Dalam 4 hr lepak kat kg tu....sehari aku asyik kua msuk jamban jer...sedap sgt mencekik ayam rendang kat umah kenduri...sudahnye dari kul 2 pg smpai la siang berebut jamban jer hahaha...sian mak pun sakit perot gak....abah je x kena sbb x ikot g kenduri...majuk kekekeke..lawak tul abah majuk...len kali kabo siang² le bah nk g kenduri mane satu hehehe...tp xpe next cuti sekolah kita plan cuti² lak ye....baru best!!!

Then semalam petang baru aku gerak blk....nk balik pun mak abah siap bekal nasik....pdhal dah makan tu...aje riso je anak cucu lapo ek ish ish ish....klu sebulan aku duk kampung harus buntat kui3....sampai je umah kemas² pastu k'org kua lg g umah adik...ada something special untuk eman....

wahhh!!! eman dh suke banget.....impian dia nk beskal dah dpt....dh lma dia nak beskal tu, tp pada aku ada yg lebih perlu jadi aku tangguhkan dulu permintaan dia tu ...dah nye adik aku bagi....so tenkiu so much 'tan'...ko bukan saje adik tp dh mcm abang je, bebel leh tahan..menjaga aku cam adik² dia jer huhuhu...tp dia adik yg baik hati hehehe...

aku : bila diri di sayangi terasa dunia tu indah² saje wlupun byk dugaannya...

sunday lepas celik je mata...memasing dh blurrr nk wt ape hr ni ek....nk duk umah je boringggggggg....nk g pasar stadium..malas lak rase..panas satu hal kang bersoping x hingat..naye jer gaji lmbt lg wehhh hehehehe..

Dahnya kul 10 siap² start keta jalan...menghala ke sekyen 8..turn left ( dh mcm nk wt peta je ek) msuk U11...tau kat ne????? (org shah alam lau x tau mmg hampeh le hehehe).....budak2 suke ya amat dah...dlm xtau nk g mane tu dah amik ank buah aku sorang kat pdg jawa pg tu...anak2 aku mmg suka mjlis reramai ni..aku gak le yg huru hara nk layan kenah dorang huhuhu...

Bukit Cahaya Sri Alam....alaaaaaaa dr umah aku dlm 10km jer...jln kaki pun bleh tp peluh harus kekaki tu kekeke..masuk je terus g tmpt booking beskal..hurmmmmmmmmmm ramainya org time tu...aku dh malas nk tunggu,nek bas je la pusing2 taman tu pun jadi je lau aku tapi muka bdk2 bukan lagi seposen...dh up 5posen huhuhu...muncung pun dh leh sangkut baju barang sedepa hehehe...wlupun aku garang grrrrrrrr (grg le sgt kui3) tp kalah gak tu ...sejam tunggu nk dpt kan beskal...(aku pun tingin gak beno nye..lama dh x kayuh beskal ni hehehe)

Kul 12 baru dpt .....x sampai 10 minit berkayuh....adesssssssss letih sudah ...jalan dah la turun nek turun nek..maunya x letih....tang nek bukit semua tolak beskal dah tapi time turun ..fuhhhh best sgt, rase nk terbang gitu kekeke...

Aku ngn along gilir2 le bawak dak jantan kecik tu...nmpak je kecik tp berat leh tahan.....pandai lak tu bodek....'along nya beskal hebat tp ibu bawak lg hebat' ayat leh tahan ek!

Racing & drift k'org kat trek tu ( kat situ mmg ada laluan khas utk basikal jer so aku pilih lalaun sbb pikir safety skit tuk bdk2) tapi nya kan....adik xcident daaaaaaaaa....dlm laju2 turun bukit dia dah slh tekan brek...pttnya brek kanan..ni dh kelam kabut dia p tekan brek kira..makanya kebabommmmmm ler...aku mase tu kt blkg lg...along yg jerit2 tgk adik nya tegolek...adessssssss...nasib ada sorang mamat dh tolong angkat dia...terimakasih la kat mamat tu (nama tah xdn nk tye kui3)....nasib merah je klu patah ke hape td xke aku kena bebel huhuhu..

Pastu relex jap....meredakan keadaan hehehe..then sambung lagi berkayuh...letih wooooo...sbb dh lama x kayuh beskal kot..anak2 aku pun mane de basikal...g skolah jalan kaki jer....tu yg dpt nek basikal cam jakun je memasing hehehe...

2jam berkayuh...penat sudah....pulang beskal....eman lak tye...'apsal kena pulang, bwk je la beskal ni blk, ibu dh byr kan' bla bla bla....adeyyy ank gajah ni byk munyik lak dia...pacik yg jaga beskal tu dh sengeh² jer dgr eman bebel...dah aku pujuk pasni kita nek bas baru dia diam....

Pas cari minuman ( kering gile bwk air 2 btl je, trek basikal tu harem xde kedai huhuhu)...dah basah tekak kami pusing² nek bas....kul 3 baru balik....singgah makan ABC dulu kat kat seksyen 2...letihh tp petang dak2 tu leh turun men kat taman pulak....aku je melengko kat umah ..penat penat penat...

aku : lg byk gmba kat fb nun hehehe



aku : kerana terlalu jujur...aku sering di persalahkan..adil ke huhuhu

Ni majlis makan makan makan FREE yang aku hadiri 2mgu lepas ( aje lame tul baru nk wat N3 ek hehehe)...gini cite nyer...


BEKPAS

5.58 pagi aku dgr sayup2 jek bunyi fon...hurmmm sape lak kacau aku pepagi bute neh....mesej masuk...

m' ngah ~ salam nt kul 7.30 g hakim...sapan kat sne ok...

aku ~ hurmmm m'cik ni bia btl kan aku gtau x ikut g PD tu...aku cubit² pp kot aku mimpi..sakittttttttt kekeke..betul la kan...so aku reply..'org x g ar pd tu...ada rewang kat blok ni'

m'ngah ~ tau ler...g sapan je la ramai2 baru best..xkan 7.30 dh rewang...turun tau...

aku ~ hehehe orait...

Jadinya...sapan pagi sudah di taja hehehe..pas sapan dorang bertolak ke PD, anak aku along ngan adik turut serta ngan sehelai sepinggang...dah termakan ngan ayat2 kazen hehe...lantak kome kui3...aku,angah & eman balik le umah...


LUNCH

Kul 10 aku turun start rewang ngan jiran²...de sambutan maulidirasul & akikah ank jiran...time solat jumaat tinggal kaum hawa je kan...dah nyer sampai start kenduri...aku & geng semua xdan nk tukar baju kurung...xlarat le dh nk turun naik kan...ada k'org kesah..yg penting menutup aurat...

Pas acara selawat & salam buat nabi junjungan kita,ape lagi kan....menjamu selera di bawah umah je tgh hari tu...ptg tu aku turn sekali lagi acara ngemas² ...ade lagi minum petang....layan makan lagi hehehe




































DINNER
kul 3 cmtu aku naik berehat nt kul 6 baru turun keje kemas²...adik aku anta mesej lak...
adik ~ mlm ni ada plan g mne2 ke
aku ~ xde,np
adik ~ kul 8 dtg w'shop hicom...bos org jmpt,ada mkn²
aku ~ blh jugak tu..org btiga je ni...
adik ~ lg 2 mne
aku ~ ikut m'ngah konon nk g pd jer..tp td call kate g melaka trus.tdo sane..
adik ~ pulak....ate bwk bju le tdo kt umah org mlm ni
aku ~ xleh le tdo sne ...sok pg along de koko...mlm ni i'allah g...
adik ~ ok²...org tunggu

pas je magrib ujan turunnn...lebat gak le..eman dh siap²..kalu x jd hangen le dia kan...dahnya pelan2 la drive..lg pun idak le jauh beno....redah je la
Aku rase perut aku kenyang je hari ni.....tapi mak aiiii tgk makanan macam² ade huhuhu....
Kul 9 lbh camtu....xlarat dh aku nk tunggu..mate pun berat je....letih plus kenyangggggg kan ....
Sampai je umah....bentang tilam dpn tv..jap je layan tv..sudah nyer tiga² zzzZZZZZ..tau² kul 3pg hehehe

Hurmmmmm...korang panas x....lately aku rase 'libang libu' jer .....pas mandi pun malas panas...kat umah tu siang malam pasang econ....tdo mlm klu aku off je econ, pasang kipas....gelisah jer dorang tdo...kesian pulak kan...aku pun jap pusing kiri jap pusing kanan...xleh tahan lew....nak mandi malam selalu xleh kan ..mak aku kate nanti cepat reput tulang kui3

Bila dh panas ni mula la berlakunya mottainai (ye ke ejaan kui3)....bdk2 suka bukak pintu peti ais...peti ais aku tmpt beku dia kat bawah ermmm lg la suke bebeno deme.....eman siap bersila,klu blh nk tdo kat situ, cam kat england katenyer (mcm le penah g england kui3)...best katenye......mottainai......sekali dpt bil letrik smlm....aduyaiiiiiiiii....xkose mak nk tulis bape huhuhu...tp belipat ganda la dr bil yg lepas....tu lom tgk bil air lagi ek...jap2 masuk bilik mandi,dah tu lame2 duk dlm bilik,bila aku skodeng upenya duk bersila bawah pipe, ptt ler lame huhu....tiap kali mandi tiap kali le tuka baju, mesin basuh pun full sesaje....bayang kan ler 5 org kan...faham2 je la...mottainaiiii ...tp nk wat cmner kan....environment dh cmtu....kemudahan ada.....bebel pun x guna.....selagi hidup selagi tu ler xleh nk elak mottainaiiiiiiiiiiiiiiiiiii 

aku : sape stuju sile angkat montot kui3

Allah Selamatkan Kamu (2x) Allah selamatkan Nurul Hana...Allah selamatkan kamu muah muah muah...tu dia ..bukan hari ini tapi pada 28 Februari lepas hehehe (kes malas wat n3 le ni kui3)...Celik je mate semua dh busy tnye nk celebrate katner ek!!!!!!....so tye besday girl la....last nk makan kepsi (aje senang cite hehehe) tapi pergi petang,pagi busy busy busy hehehe
Pas g Kepsi kunun nk lepak klcc ....baru sampai midvaley ujan sudah turun daaaaaaa....makanya pusing² je la..tah mane² jalan aku redah seb bek nmpak signboard pj/shah alam, lau idak aku pusing je ngabeh kan minyak dlm ujan lebat tu kui3

Flashback 9thn yg lepas....pagi 28/02/2001 aku cm bese je g kerja (masa tu keje kat pj) wlupun perut dh berat sgt hehehe...aku start cuti 2 mac pttnya sbb due pttnya 6 mac camtu...tp kul 10 cmtu aku dh rase len mcm jer..perut jap² sakit..muka pun dh kerut2 weii tahan sakit..tp menten lg wat keje....Bos aku pasan..dia tnye le dh sakit ke...aku sengeh jer...tp lama2 aku xtahan dah....turun g in-house klinik...hura hara pastu tu nurse call asben suh aku amik, sbb aku mmg dh booking nk bersalin kat shah alam...klu x kes emergency company leh je suh driver anta g spital universiti ( anak kl le pulak nt kan kekeke)

Asben aku speed tu pj shah alam 15 minit jer kui3 tp keadaan selamat la & jalan x jem time tu hehehe....sampai pusat rawatan islam kul 11..terus check in labour room (cm nk check in hotel jek)....doktor yg peramah lg supan santun tu dah bg isyarat kat asben aku standby..bebila masa baby leh kua..so mkna nya xleh kemana² lagi la kan hehehe & 11.25pg kua lah seorang lg baby girl (along & angah girl jgk tp xpe yg ptg selamat) puteri kami yg ke 3....dengan berat 3.5 kg & di beri nama NURUL HANA.....pestime absen tgk sndiri kelahiran (along & angah anak spital kt perak nun hehehe)..dah setel,aku pun dh masuk wad...tetiba asben aku rebah...td kemain menten upenya mabuk darah suda kui3....tp jap je pas nurse bg ubat ok dah & semlam la kami betiga beranak tdo kat klinik tu..aku xleh lupa kat Dr.Rosmini ( Arapink kenal sgt dokter ni hehehe) sbb dia doktor yg amat baik...anak ke 4 aku (eman ) pun dia gak yang sambut..cite eman tunggu besday eman la ye hehehe..

Udah jgn melalut!!!!...pada 'adik' (semua dh biasa pgl dia adik wlupun benonya dia ada lg adik hehehe) pasni ibu harap jgn la wat pagai lagi..letih tau nk ulang alik anta adik skolah, opis ibu ngan umah klu sekangkang semut sng ...ni sekangkang zirapah...jauh tu tauuuuu....rajin² g sekolah & rajin² wat keje sekolah ok.

Bubbles 3

Anugerah Dari MaMa

Anugerah Dari MaMa

Meh Kita Nyembang


ShoutMix chat widget

Time


Get your own Digital Clock

About this blog


widgeo

My Photo
ieda Harun
Menghargai setiap apa yang ada,Berbicara dengan hati yang lapang,Sebaik² kejadian Tuhan kerana boleh mendengar,melihat dan merasa...
View my complete profile

♥♥♥♥

♥♥♥♥

Followers

My Blog List

Site Meter