MeMbeBel iTu SaNgaT SeDaP !!!!!!

Tentang Kehidupan Tentang Hati & Perasaan....

assalamualaikum & selamat pagi blogger² & rakan² skodeng semua hehehe.. smlm dh cite diari raye tp xde selit gamba kan...jenuh tau donlod gambo tp x jd, slow cam sipot toiiii...tp xpe hr ni meh aku tepek gambo yg aku sempat la cilok kat kamera ipar² aku ...

Koleksi I ~ Aku & Kekanak Riang Ria


Koleksi II ~ Family Mertua aku

Mak & abah ~ time salam² pg raya so mood kureng skit...
Family kak Ipar aku (Mak Ngah & family)
Adik Ipar (Mak Teh & Family)
Adik Ipar aku ( Pak Uda & Family)
Adik Ipar (Makcik & Family)

* Yang xde dlm gambar family Along (busy sgt la tu xdan nk gambar 1 fmly, lg pun raya ke 3 biras aku dh blk kl keje, tggl along je anak beranak raye...sorang lg adik ipa aku yg bongsu keja almaklum la pak pulisi tp kan raya pertama lari dr tugas tu hehehehe...so dan la dia salam2an pagi raya tu)

Koleksi III ~ jalan jalan cr duit raya

jakun tui budak² ni..abis kasut raya g meranduk bendang huhuhu

sempat lg pose ( ni separuh je klu kumpul semua mak aiii sib bek umah nenek batu lau papan entahla hehehe)
dannn jgn jeles umah mak mertua aku ada pokok anggur wehhh.... dan tiap pg gak la kira tangkal² anggur yg ada mana tau dlm ramai² kekanak tu ada yg gatai tangan g pulas kan hehehe.. lom matang lg ni...kena tungguuu.. sebulan lg kot baru betui² masak.
itu je la yg dpt aku titipkan untuk tatapan korang...ada orang tu x sabo² nak tengok pic dia masuk blog aku ni....puas ati tak ko hehehehe...dah abis album raya blh ipar duai aku okeh...pjg umo tahun dpn kita ronda² lagi...

aku : family besar aku???...tahun ni x dpt kumpul ramai² sbb memasing blk umah mertua, ada gamba tp kat abg aku....srh send email aje yg payah org tua tu ,nt la abah plan nk wat family day mentara opah aku masih ada ni, so lambat skit la ek...itu je yg ado....adiosssss

Menjelang syawal
Awal lagi aku dan adik dah prepared bahan² nak masak untuk raya esok (mmg kompom raya wlupun lom ada penguguman raya..alaaa dh bese dh penguguman tu wat syarat je...) tahun ni yg beraya kat umah mak & abah hanya adik,abg & aku je awal la, kakak Ngan adik jantan aku beraya umah mertua masing²...so pas siap semua aku mintak izin ngan mak abah g umah mertua pulak...kesian la aku xde sape yg balik lagi masa tu, adik ipa aku yg beraya kat kedah pun dah mesej aku tgk² kn mak....abah & mak aku x berkira sangat,lagipun umah kami dekat je, mlm td aku mmg dh singgah. xde persiapan lagi, akak ipa aku pesan esok pg je masak sbb dia sampai lewat mlm, adik ipa aku gak blk mlm,so kami je la anak beranak...potong daging, masak nasi impit, last agak lama nk tgu dorang sampai aku suggest kat mak masak je la rendang, nt mlm leh rilek.... jam² terakhir nk tunggu pengunguman raya tu aku x sanggup la nk renung muka mak mertua aku, air mata nya laju je,so bek aku menyibukkan dirinya, isi kuih raya, tgk tv, borak² jgn bg dia menung panjang..dan paling tidak dorang terhibur gak ngan tukang karut kecik aku tu...( leh tahan dah sekarang ramah tamah hehehe)

Syawal 1
Tahun pertama aku beraya tanpa suami...start takbir mlm td,mcm² aku rase tp aku cool je..aku xnak mak metua aku lg sedih, perasaan aku hanya aku yg tahu...Pagi raya aku kat umah mertua,akak & adik ipa aku blk tgh mlm tadi, 3 family lg turn beraya kat umah mertua masing²
Lepas solat aidilfitri pe lagi mjlis meleleh start la...ni yg aku x tahan tp nk wat camner... kemaafan yg paling ikhlas di pagi raya kan...
abis umah mertua aku balik umah mak & abah pulak...abang & adik aku ngan family masing² dh standby...bermaaf²an lagi...
selesai semua kami g ziarah pusara arwah...sekali lagi aku x daya la nk menahan air mata...klu mak mertua aku dh start semua la ngikut... iman lak byk soalan,menambahkan lagi kesayuan...abis
tengahhari aku follow family mertua beraya kat umah sedara mara kat sekitar sg besar & sabak bernam...petang baru kami balik perak... sedih ada gembira pun ada...letih apa la lagi kan...sampai umah kemas² beg aku balik umah mak.

Syawal 2
Adik badik abah plan kumpul umah makcik aku kat mengemlembu,Ipoh, so lagi senang kan, sekali jalan je...pagi kami gerak g sana, 3 keluarga makcik & pakcik serta opah dh ada, kami pun konvoi 3 kereta pagi tu...letih aku tau kena gosip..aje yg hampeh nye pacik & macik, anak² aku pun adoiiii mulut leh tahan gak... tp xpe aku menten je senyum kambeng, lantak korang le nk kata apa kan... aku je yg tahu apa yg ada kat otak aku sekarang ni kan huhuhuhu
petang kami gerak blk kg gajah, tp singgah dulu kat umah abg mak aku kt seberang perak, makan lagi...adeyyyy klu sebulan la begini entah la hehehe...

Syawal 3
Beraya umah adik badik mak & abah yg kebanyakkannya area situ je...rata la aku jelajah...jumpa gak sepupu aku yg dh lama x jumpa, sorang kat sarawak sorang lagi dh duk kuantan...time raye je la dpt jumpa...tgh beraya adik aku call ada sedara dtg,so kami blk, pastu sampai mlm xleh gerak dh, dah mcm kenduri kawen aku rase..meriah sungguh...letih wehh basuk pinggan mangkuk je tp xpe yg penting kita hepi kan hehehe.. kwn aku masa form 6 dulu pun datang, best sungguh sbb dh belas² tahun x jumpa.

Syawal 4
Aku kat umah mertua,mlm ada majlis tahlil untuk arwah, so lepas bekpas mmg dh start merewang adik badik....hr ni no jln² ok... sama je duk sibuk² nk kenduri sedara mara dtg beraya...sibuk lg sibuk la ....nama pun raya ..layan je le...mlm pas kenduri setel semua dh kepenatan, budak² je leh layan tv org tua semua dh kur kur kur .... along berdengkur dh mcm litar lumba sepang je long hahahaha...pteh pun konon xleh tdo tp aku tgk dia la plg lambat bgn hehehe

Syawal 5
Abah demam, tapi aku & ipar² aku beraya gak umah sedara mak & abah kat sg manik wlupun mak x ikut sbb abah demam...along la jd kepala...jalan je la yg ptg sedara mara kenal kami kan hehehe...aku ikut je... aku xleh lupa masa nk g beraya tu,aku park tp jln mentara tgu adik ipa ku isi minyak...tetiba debummmmmmmm... aku panik, kekanak yg ramai dlm keta pun tperanjat gak (keta aku bese le penuh ngan anak² & ank² buah), ank buah aku yg bsr tay ape langgar keta aku...aku tgk cermin blkg xde menda pun,sekali laaaaaaa ada sorang makcik jalan kaki leh sondol keta aku da....ank buah aku dh mengekek gelak...aku tengok makcik tu menonong je jalan,malu agaknya..ye la aku parking tp jalan tu...bukan tgh jalan...tunduk sgt kot tu yg tersondol bontot keta tu hehehe... upenya adik ipa aku pun pasan... dia ingat makcik tu buta tp aku kata dia x pakai tongkat la...kesian makcik tu kan...tp bukan salah aku tau...last sampai ke sudah la jd lawak cite makcik sondol keta aku hehehehe...berjalan pandang depan tau..selamat hari raya makcik hehehe..

Syawal 6
adik & abg aku dh blk umah mertua masing², ipar² aku pun ada yg dh blk ke umah memasing, ada yg dh start keje hr ni...so aku masih beraya ok...ptg aku g beraya kat umah enie& lenggang, sekalu borak nya borak ...biras dia aku kenal le pulak, dulu masa aku sekolah kat iskandar shah parit, abg lan ni duk fewit² geng umah sewa aku dulu hehehe..umah aku tp jalan, klu geng² bujang dia lalu adeyyy mcm² lagu leh dgr...kdg² tn umah aku hangin la ngan dorang hehehe..skrg dh ank 5 tu...semoga berbahgia la abg lan... sudahnya aku g umah akak & abg angkat aku masa aku form 6 dulu tu...dh belas² tahun x jumpa..dorang pun terperanjat & byk cerita² kawan² kg baru yg aku baru tahu..mana yg telah kembali ke rahmatullah....alfatihah. lupa lak pas g umah enie ,kami singgah kat umah azren, member facebook... pemalu tu hehehe...klu kat facebook meriah ek enie...dj papa bear pn call aku..live u on air kat gen2fm hehehe..hentam je la...jemput g open house esok,tp aku x janji sbb lom sure balik kul bape kan..

Syawal 7
Tebu nk singgah beraya sebelum dia blik kb, nak balik pun ada baraan tu....meriah tul kan hehehe....umah sedara sblh wife nya pun ada kat area tmpt aku,kat kul 2 camtu tebu, watie & family watie dtg beraya...aku jamu mee kari ngan kuih raye je ... thanks sudi singgah ye.
kul 3.30 camtu aku gerak balik shah alam, tp aku singgah umah mertua adik ipa aku kat selabak teluk intan, ada open house...alang² beraya kan.....lg pun mak mertua aku ada sekali dtg ngan adik ipa aku yg lain... abis lepak² aku mintak izin ngan mak balik...bese le kan salam² peluk ciom nangis lagi..dah le mak..insyaallah kami semua ok.
sampai shah alam ujung magrib dah....letih wehhh 2x tu turun naik angkat barang huhuhu...xde masa dh nk layan tv tdo lg best.

Syawal 8
Aku g pasar stadium, clear lg, agaknya org lom abis blk beraya...tujuan aku cr lapik meja,posa hr tu xdan nk cari...dpt aku balik sbb ptg nt nk beraya umah makcik kat damansara damai kat sg buluh nun...
Aku sesattttt..adeiiiii goram, tp salah sendiri....aku leh g bandar sg buluh,pe kejadahnya...letih tau pusing² cr jln (nmpak sgt rajin g umah sedara mara hehehe)... abg aku yg dh sampai la jd jurumudi guna fon...lantak janji smpai...baliknya aku polo abg le...risau dia takot adiknya menyimpang g tmpt lain (dulu aku penah gak sesat, g beraya ngan kawan nk blik shah alam tp sampai klcc apa kes tu hahahaha..klu k mas baca mesti hepi kan hehehe)

Syawal 9
Koje le....kembali betugas..semlm la kan...busy la ngan segala mcm admin job, layan jgn x layan...ptg jiran aku call ajak baraan mlm ni ...aku on je...pas isyak kami beraya , kul 11 bru blk umah...balik dh semua lena tgl aku ngan along je tgk tv....aku deko² lg ngan along, leh mintak tlg dan² tu ngantuk ek .. mmg xleh harap...last aku pn tdo gak...xde geng nk borak dh...

Sekian Diari 9 Syawal..nak sambung sampai 30 Syawal...xyah le ada yg muntah ijo lak bosan ngan cite aku kan....udah² le ye...



Assalamualaikum & selamat hari raya kawan²...aku just nk menampilkan diri menandakan aku masih di beri nyawa oleh NYA....
Xde titipan hari ni menandakan aku busy giler babas le layan keje keje keja..adoiiiiiiiiiiii sakit urat tengkok dh ni...baru cuti seminggu,klu cuti sebulan mak aiiiii leh pitam kot aku...tp nk wat camner kan dh best bg raya sakan seminggu betepek le keje keje keje.....xde sape nk tlg aku aihh melain kan aku...apsal byk lak tender pas raya ni ek...engin korang rentung belaka ke raya² ni huhuhu

Tapi xpe..layannn kan aje mana tau kot ujung tahun ada bonus lagi..hr tu raya dh dpt duit raya sebelah tangan tu hehehehe..mekasih la bos ye...


Anyway mama,coco ,enie,cun,smai,krals,cc,maman,jeno,ara,myra(geng mo la,yg len nak aku sebut pjg lak bebel aku kan, kata busy hehehe dpt mengarang lupa busy kui3) ... aku tgk ym korang menyala menandakan korang semua ok kan hehehehe...aspa???,moga ko sihat pa..tebu umah ehem² dia nyala, mak hayam ngan cikgu kenet tu je yg x nyala lampunya....memasing g sekolah belajar & mengajar kot,berat badan korang amacam menten ke hahahaha...enie siap timbang berat tu g beraya umah org kekekeke...layan jgn x layan kan 'enie', 'tebu' thanks la sempat singgah beraya kat umah aku sblm balik kb, maman sori la xdan nk singgah open house,smpai shah alam pun dh mlm u,letih drive lagi,layan jem lagi huhuhu & coco majuk ke???,raya² ni x elok majuk wak nt kena jual hahahaha,nt raya haji kiut mintak ampun lagik ek....
x lupa jugak rakan² blogger yg lain, semoga korang sihat² belaka & kembalik menjalankan tugas masing²

Okay la nk solat & samb keje lagi lagi dan lagi sambil layan gen2fm...lau sempat ujung² waktu keje nanti aku jengah kotak mancis...adiossssssss

Posting terakhir sblm aku kemas buntil hari ni....aku close umah aku ni start kul 1pm ni sampai le 27 sept 2009, i'allah senin 28 sept kita ketemu kembali,dengan izinNYA okeh...semoga kalian semua selamat pulang ke kampung masing² & kembali dengan selamatnya...mana yg xde kampung halaman tu korang g la tgk wayang ke,mandi manda ke tp best ke ek....best lg blk kampung tau ...nk ikot jommmmmm hehehehe....mana² yg kena bertugas tu harap bersabar selalu ok,agak² boring call je aku,sebab aku pun duk melepak kat umah je,amik tender cuci pinggan mangkuk hehehe.....
p/s : smai, jaja, liz ,ara,cun ermm sape lg eh...gelap je tingkap geng yg lain ni...moh kita kemas buntil..jeles aku aihhh tgk umah deme gelap,mesti dh jumpa kaum keluarga masing² huhuhuhu....adiossssss

assalamualaikum & salam lebaran kat sape² aje yg lalu lalang kat umah aku ni,singah² la ye...makanan lom ada sbb posa kan hehehehe...aku tgk umah kawan² aku byk yg dah gelap...sonok kemain korang nk balik kampung ek, dah kunci umah lelok ke,kang ada yg kehilangan aku blh tolong kesian je tau.... aku just datang punch card je hr ni...bos ni pun satu, dh xde keje bg je la cuti...hampehh tul, org dh pusu² blk kampung, aku kena gak g keje huhuhuhu... tp xpe...layan je laaaa ek bos...smlm bos kata nk bg duit raya hari ni,cpt skit ek bos,cash tau hehehe.... ek eleee kelain lak merapu, benonya aku nk tepek kad raya yg aku dpt tahun ni dari kawan² cyber,tn doktor (amik ati pelanggan le tu hehehe) & lain², so meh layannnn
Kad raya dari 'AraPink', anak² aku kata syahdu je ayat cik ara ni hehehehe...nak raya ni hati kena kental kan daling....
Kiut kad dari 'j@j@'..thanks ja,lebih ceria tahun ini okeh ja...
Kad 'Mama' aku yg byk bg aku panduan idup...i'allah bajet ckp kiut & anak² sampai sana ma, dorang nk berkubang kat kolam air panas tu.
Kad dari 'angah' blk raya jgn gaduh² ngah, nk adil duduk je tgh jalan kekekekeke
Kad dari YB... YB tau kasi kad kat aku sehhhhh
Kad dari 'Sue' agen insuran aku..thanks sue...blk kg ht²
Paling aku xtahan dpt kat ni....astro kasi kekekekeke....penuh ngan pomot canel baru dia ..pe kes... basic je aku amik yg ptg ada katun tgh mlm, xde le anak jantan aku boring lau terjaga tgh mlm...

aku : kad raya dr aku otw ,pas raya le baru sampai okeh....jaja ko snggup tgu raya kolin kan hehehe

Memasing dah kemas kain baju nk balik kampung ke wehh...teman esok bru gerak,so mlm ni de time lg ronda² bazar kat shah alam hehehehe (klu la aku ada bibik kan ke senang ...arah je sure siap hehehe) korang dh xde bahan ek,dah semua berangan sampai kampung eh...suka suki la ye...yg penting semua epy...malam td pas abis buka posa kat umah presiden IT aku kat sek 18, sampai parking anak² dara aku ngelejat nk men ngan kawan² kat bawah blok, biarlah sok lusa x jumpa dah kan..bg can le lepak² tp anak jantan aku sori...ligat sgt tu, x berani nk bg lepas lg..so dia muncung la x dpt join akak² g main...aku wat dek je hehehehe...tp apa je aku buat dia montot je..boring kot xde geng....org nk sidai baju pun nk ngikut ke...rimas lak aku nk wat keje ada supervisor kenet lak...
iman : cepat la ibu wat keje,iman nk tdo dh ni
ibu : iman tdo je la dulu
iman : iman nk tdo ngan ibu...cpt la hegeh² la ibu ni
ibu : oooo hegeh² eh, meh tlg sidai kain ni
sengih pastu dia blah...lama tu diam je,bunyi tv pun xde
ibu : iman dh tdo ke
iman : x
ibu : iman xtgk tv ke,buat ape kat dpn tu
iman : paperdol ni...
ibu : apa???? kurang dgo
iman : iman main paperdolllllll.... ibuni xdgr ke
sekali aku g dpn....amik ko atas meja du melepak....main anak patung ketas upenye huhuhuhu..
ibu : iman ckp ape td
iman : iman main paperdol
ibu : amboiii speking tu... mana dpt ni, sape ckp ni paperdoll
iman : ptg td iman beli kat kedai cik gemok ngan along,along kata ni paperdol le
ibu : hehehehehe iman ni girl ke boy
iman : boy r
ibu : ni mainan girl la bukan boy
iman : boleh
meh zoom in skit hehehe....adeyyyy mainan cam gini pun jadik ek iman...aku tingat dulu² pun aku de main ngan patung ketas ni,leh tuko2 baju hehehehe...sekarang pun ada lagik ek ish ish ish...
ibu : dah la iman jom tido....
iman : slamat malam ibu..assalamualaikum
ibu : wkslm
tepuk² montot x sampai 10 minit lena dh dia...

aku : cemana la klu aku xde kan, Tuhan berikan aku ruang menyayangi mereka.

alhamdulillah....sampai dah bungkusan dari jauh ni .....jangan jeles ye kalian semua....from oversea tau (form kuching to shah alam,menyeberang laut kan) hehehehe...cepat gak sampai kan, kimi pos hari senin, pg ni dh sampai..... sape lak kimi ni ek......aku kenal kimi ni kat fesbuk nun, cemana eh ko add akak ek kimi..lupa dah hehehe.tp risik nya risik geng MO (id dia jebonnn...) gak upenya dia ni, cuma aku x kesempatan jumpa dia kat mo tu,kira adik cyber aku la kimi ni hehehe.....so enie ,xde le kek ni berlapuk kat peti pos tu kan,jgn lupa lajak le ke umah mak akak raya nanti ek,leh rase kek ni......
macam² flavor dak kimi ni beli...akak oder 3 je dik...ada sales ek beli 3 percuma 1 hehehe,bau dia makkk aiiiiii..pose² sabo nt pas buka aku nk test 1....korang leh tengok je, klu nk rase meh datang beraye kat perak ok..eniee ko dtg k,klu sedap nt kita oder lagi hehehe...
anyway thanks kimi@jebonn, selamat hari raya aidilfitri,semoga raya tahun ni lebih bermakna buat kimi sebagai muslim sejati...dan bergembira bersama ehem² yg kimi nk jumpa raya nanti...klu ada jodoh x kemana tu dik hehehe...gud luck.

aku : nk bg soveniar kat mak² kt kampung ni.

Syawal bakal menjelang tiba.....sayu hati mengucapkan selamat jalan ya ramadhan...tapi segalanya sudah tersurat, perjalanan hidup perlu di lalui ....yang datang pasti kan pergi kan...moga ramadhan kita mendapat keberkatan dariNYA...

Sempena Syawal yang bakal menjelma ni aku menyusun jari sepuluh memohon kemaafan kepada Saudara Mara, Seluruh Warga Mangolian & Sababat Rakan Taulan yg mengenali diri ni dunia realiti mahupun di alam cyber ...sebagai insan yang serba kekurangan xbyk sikit pasti ada melakukan kesilapan...so MAAFKANLAH DIRI KU INI....

Berhati²lah sepanjang perjalanan hidup kalian..moga syawal kali ini di raikan dengan penuh kesyukuran...salam lebaran dari kiut & anak²
p/s : kawan² yg berhari raya di perak,ada kesempatan datang la ke rumah ok.

* Mana yg sudi & sayang (syg ke hehehe) kat aku ni sila amik kad kat atas tu tepek kat blog korang ok..

LAGU RAYA UTK KORANG - AIDIL FITRI

Kini tiba masanya berhari raya
Muslimin dan muslimat sembahyang bersama
Menyembahkan diri pada yang kuasa
Bermaaf dan maafan di antara kita

Sesudah bersembahyang di pagi hari
Menziarah pusara kaum keluarga
Bunga ditabur doa pun dibaca
Mudah-mudahan rohnya dicucuri rahmat

Selamat hari raya hari mulia
Dari hati ke hati kutujukan kata
Untuk ayah bonda dan juga keluarga
Putera puteri negara di sempadan sana

Allah Allah Allahu Akbar (2x)

Kepada suaminya yang dikasihi
Maaf zahir dan batin mohon si isteri
Kalau salah terkasar bahasaku
Ampun dan maaf kekanda yang dinda harapkan

Kepada kekasihku yang baik budi
Bimbingan dan panduan selalu diberi
Kalau kusalah silap kau maafkan
Mudah-mudahan kita akan berkekalan

Allah Allah Allahu Akbar (2x)

ada cam 18sx ke tajuk kui kui kui...dont kona² ok, patutnya pas buka posa mlm minggu hari tu start projek ni tp memandangkan majlis buka posa kat 'uptown Shah Alam' yg aku sertai tu terlambat le abisnya, pas terawikh baru start majlis, irwan shah duta uptown pun wat konsert la bagai huhuhu.....kul 11 lbh baru sampai umah, aku call gak adik ipa tya nk terus kan jugak ke..dia kata ok, so aku lagi la ok kan hehehehehe...lagi pun esok cuti pe jadi hal ...so lbh kurang kul 12.30tgh mlm camtu kami memulakan projek, aku ngan adik ipa just jd pemerhati je benonya hehehe....layannnnnnn
gambar sebelum....dah 3 tahun kaler peach ni
cat ni abang aku yg keja kat kilang cat yg sponsor, brand jotun ok, kalau beli kat lua mahal, xkose aku aihhhh...ni free aku bedal je le hehehehe...thanks le abang
so inilah barisan kitaaaaaaaa....ank buah aku syafiq & jaa (asben adik ipa aku ) memulakan operasi...tu yg baju oren tu adik ipa aku, tukang komen & tengok cam aku, itu je la yg kami reti tolong....tp aku dh standby teh o ais kaw tuk dorang & jajan bg mata jgn pejam hehehe
taraaaaa...inilah hasilnya...kaler pepel ok....kul 4 camtu abis operasi....aku ngan kak sue tdo² ayam gak....syafiq sempat lg nyelit membuta dlm bilik....yg celik sampai sudah jaa je hehehehe.....aku nk tolong touch up pun xleh sbb kurang ketinggian....jadinya aku tolong tgk le sampai ke sudah sambil tgk cite 'esah 50 sen' kat astro tu ( bape kali ulang dh cite ni eh)
dah setel kemas semua....aku kejutkan semua kanak²......k'org sahur kat 'restoran hakim' yg x jauh la dr umah aku, ramai sungguh masa tu,nak amik nasi pnya la pjg ( aku nk je amik gambo org b'atur pjg tu, tp segan le..kang ada yg kata aku sengal lak pg2 buta ni hehehehe), ikut selera memasing ler...nasi,mee goreng,roti canai pun ada...kul 5 lbh camtu gerak balik..adik ipa aku terus blk umah dia...aku x tdo pun pastu..kemas umah, mop lantai, sidai kain..8.30pg aku kejut bdk² sbb jnji nk g pasar kat stadium shah alam...jalan² ngabihkan rm huhuhuu.....mata time tu adoiiii berpasir² dah rasa...blk dh kat kul 12 lbh camtu, kemas barang yg soping td, konon nk tgk melodi...dah nya melodi yg tgk aku ..ngantuk bangat sehh...tau² 4.30 fon aku bunyi, ada mesej...adoiii best sgt tdo.....budak² pun senyap tdo semua ...pe lagi bgn le masak, klu layan mata ada lak buka pose ngan megi hehehehe....busy sungguh nk menjelang raya ni...adiosssss

aku : thanks kak sue,jaa & syafiq menceriakan umah kami.

pas beli mixer hr tu aku pun nk le test kek buatan aku sendiri kan...so aku cr la bahan² mentah kat kedai kek kat sek 13 tu..mak aaiiiii punya la ramai maknusia...semua pakat wat bisnes kuih raye ke weiii...jem kat dlm kedai tu cam ada less 80% gitu hehehehe...mula malas le nk masuk tp dh alang² gatai g situ kan...redah je la...budak² duk luar,kang lemas tersepit celah org ramai tu...
inilah bahan² nye ye anak².....so meh kita layan resepi kek kita hari ni...ada org x pose ke,leh r rase kek ni hehehehe...

Bahan-bahan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 cawan gula halus
  • 4 biji telur gred A
  • 250 gm buttercup
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 cawan susu cair

Cara-cara

  1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
  3. Masukan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
  4. Sejukan kek.
  5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.

dipendikkan cite,pas 2 jam melayan kek ni...taraaaaaaaaaa jd la coklat moist aku tu...kak ipa aku kata lau kukus lg lembab, xpe len kali aku kukus lak...so dh blh makan ye......sehari dh licin dh kek ni...budak² mmg kenan kek kan...so raya ni nt buat kek lg ...kuih ermmmm tunjuk² je la....

aku : mgu ni aku plan nk cat umah.....jaa,k sue & afiq,projek kita mgu ni jgn ngelat okeh!!


menatap indahnya senyuman di wajahmu,membuatku terdiam dan terpaku, mengerti akan hadir cinta terindah......cube korang teka apakah tajuk lagi itu hehehehe..benonya tu ringtone enpon aku sekarang ni..cam best je lagu tu so aku layann kan aje le...anak aku call ptg smlm time aku busy la sangat konon ( ada makna tersurat ni hehehehe)....aku angkat call...

ibu : assamualaikum

angah : kumsalam...ibuuu iman nk cakap ni

mgu along peksa ni iman xnak g umah mama dia...sbb angah & adik cuti sekolah..

iman : alooo ibu...hr ni g kepsi nak

ibu : len kali la ye, x pun ibu bungkus je bawak balik ok

adik : nak buke kat sana la bu, kita lom buka sama² kat luar lg kan

memasing amik bahagian nk bodek ni...mesti fon loudspeaker tu...aku dgo kan aje..

along : a ah bulan ni lom g kepsi lg bu, x pun g pizza..

iman : xnak,iman nk kepsi jugak....diam la along bla bla bla

ibu : dah² diam....blh g tp ada syarat....kemas umah,angkat & lipat semua kain, klu blik ibu tgk x kemas...kim salam je kat atuk kepsi tu ok...

budak : horeyyyyyyy

itu ye yg aku dgo pastu letak dh tepon, balik umah umah clear shantekk..mainan pun x sepah² so leh r g ( klu sepah pun mmg g pun sbb makanan mmg lom beli hehehehe),pendikkan cite kul 6 gerak g kepsi extream park (best sebab ada tempat riadah kat sini, budak² suka kat sini), pizza & burger king pun ada kat sini,ada choice la kan...tp kan tiba kat sana...alahaiiiii....

amik ko..ramai nya oranggggggggg beratur.....semua meja full..pe kes.... ingat tuka pizza je la , tp sama je full jugak, last beli le jugak kepsi.....take away, makan di mana????

dan lagi bebudak ni men kat playground kat luar kepsi tu...meja kat lua pun full..msalahnya cina india pun book meja, nk buka pose gak ke ?????????

sepupu aku duk beratur nk oder kepsi...x kose aku nk tunggu bek aku perati budak² men kat luar dulu...
udahnya makan di mana...hahahahaha lantak...makan je kat tepi extream park tu....bkn k'org je ramai lagi kumpulan² manusia yg x dpt meja kat foodcourt tu hehehe....belasah je la ye..janji konyanggggggggg....
cantik lak pemandangan awan yg biru waktu senja tu kan....makan lak bawah pokok...mamat² kat blkg tu lg le buka pose berasap je tgu pizza x siap kesiannn hehehehe...

iklan jap..........korang dh test menu udang yg baru tu, ala 'shrimp stick' tu ler....yg udang kat laut semua lari g kepsi le konon....aje yg ampehhh.....membohong tul....ni gambo time iklan tv (sila tgk atas ek, pe kes lari ke atas tah udang tu hehehe)....tp kan aku nk amik gambo yg beno pun segan wehhh....ciput je udang tu aihhhhh,beso lagi chiken nuget tu huhuhuhu....iman makan pun x ckup ...so jgn tertipu le ngan iklan tu...bek makan tempura prawn kat pizza lg best ....

abis cite makan.....pas makan,solat pe lagi lepak le kat situ jap....riadah di waktu malam...






kalau kat kampung budak² suka panjat pokok kan...kat sini kang hangin lak majlis bandaran lau pokok kena panjat..so panjat le batu...jadi le hehehehe


best wooo lepak kat sini malam....cuma bulan pose ni terbatas le skit..lau tak rock climbing, wall, nak nek basikal payah...kul 8 lbh camtu gerak le kami,org pun mkin ramai...musim H1N1 ni x elok sesak² ngan orang kan hehehehe ...alasannn....bukan terus balik umah tp melecung g pkns lak...alang² dah kua kan...nk cari baju melayu iman la..jenuh gak pusing² dahnya dpt gak le kaler kelabu siap sampin bagai...pas tawar menawar dpt le 50 hengget...layannn...balik terus test....alahaiii hensemnya la dia.....anak sape la ni yg ensem sgt...anak ibu katanya huhuhu..tetiba syahdu....adiossss

Bubbles 3

Anugerah Dari MaMa

Anugerah Dari MaMa

Meh Kita Nyembang


ShoutMix chat widget

Time


Get your own Digital Clock

About this blog


widgeo

My Photo
ieda Harun
Menghargai setiap apa yang ada,Berbicara dengan hati yang lapang,Sebaik² kejadian Tuhan kerana boleh mendengar,melihat dan merasa...
View my complete profile

♥♥♥♥

♥♥♥♥

Followers

My Blog List

Site Meter